Kuc, kuc, korona je! Novi podsoj "eris" širi se polako, ali sigurno i u Srbiji: Liči na prehladu, ali lekare jedna stvar zabrinjava!

Blic 10.09.2023
Kuc, kuc, korona je! Novi podsoj "eris" širi se polako, ali sigurno i u Srbiji: Liči na prehladu, ali lekare jedna stvar…

Eris, podsoj varijante omikron se polako, ali sigurno, posle Evrope širi i u Srbiji. Iako bolest počinje bezazleno, kijanjem i curenjem nosa, ovaj oblik korona virusa može kod ranjivijih osoba izazvati i upale pluća, pa čak dovesti i do hospitalizacije, složni su naši stručnjaci.

Epidemiolog dr Nebojša Bohucki, iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje, kaže za "Blic" da je eris zabeležen u svetu prvi put u februaru ove godine i od tada se veoma postepeno, polako, ali sigurno širi. - Prema poslednjim podacima, u Sjedinjenim Američkim Državama je u preko 20 odsto izolovanih kovid virusa koji su u cirkulaciji zauzeo prvo mesto. Nije apsolutno dominantan, ali je na prvom mestu i to se desilo i u Velikoj Britaniji gde se beleži sa ispod 20 odsto.

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »