Si Đinping u pismu samitu poslovnih lidera APEK-a pozvao na saradnju

Beta 16.11.2023

Kineski predsednik Si Đinping danas je pismo pod naslovom "Radimo zajedno, suočimo se sa izazovima kako bi napisali novo poglavlje u Azijsko-pacifičkoj saradnji" uputio samitu poslovnih lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u San Francisku.

Si je naveo da su lideri Azijsko-pacifičkog regiona pre 30 godina održali prvi neformalni sastanak lidera APEK-a kako bi promovisali ubrzani razvoj Azijsko-pacifičkog regiona i ekonomsku globalizaciju, kako bi Azijsko-pacifički region postao centar svetskog ekonomskog rasta i osnov globalnog razvoja i stabilnosti, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

"Tokom poslednjih 30 godina uvek smo se pridržavali regionalizma, otvorenosti i duha partnerstva u pronalaženju dodirnih tačaka uz zadržavanje razlika", navodi se u pismu. Si Đinping je naglasio da je svet ušao u novi period preokreta i promena i da će se Azijsko-pacifička saradnja suočiti sa novim pitanjima u novoj eri.

"Moramo da se pridržavamo duha APEK-a i da promovišemo Azijsko-pacifičku saradnju. Moramo zajedno da branimo principe Povelje Ujedinjenih nacija, da se pridržavamo puta razmene među državama, dijaloga bez sukoba, partnerstva bez nesvrstanih i da održavamo Azijsko-pacifički prosperitet i stabilnost", rekao je on.

Azijsko-pacifički region ne može i ne sme da se pretvori u arenu za geopolitičku igru, "novi Hladni rat" i blokovsku konfrontaciju, dodao je Si.

On je takođe naglasio da se Kina pridržava regionalizma, te da stalno promoviše proces stvaranja Azijsko-pacifičke zone slobodne trgovine kako bi izgradila otvorenu Azijsko-pacifičku ekonomiju na osnovu obostrano korisne saradnje.

Si je pozvao na promovisanje transformacije i razvoja digitalizacije, inteligencije i ekologije, jačanje naučno-tehničke inovacije i produbljivanje digitalne ekonomije i realne ekonomije, kako bi bilo stvoreno otvoreno, iskreno, nepristrasno i nediskriminatorno okruženje za razvoj nauke i tehnologije.

Kineski predsednik je istakao da ekonomija Kine od ove godine nastavlja da dobija zamah i da ostvaruje značajan napredak ka dobrom i visokokvalitetnom razvoju. Kina je i dalje najveći pokretač globalnog rasta i nastaviće da koristi novi razvoj Kine kako bi svetu dala novi zamah i nove mogućnosti.

Kina insistira da otvori svoja vrata za svet, a kineska odlučnost da potpuno uspostavi vladavinu zakona, tržišno orijentisano i internacionalizovano poslovno okruženje neće se promeniti, podvukao je Si.

Cilj kineske modernizacije je da omogući da više od 1,4 milijarde Kineza živi bolje, što znači šire tržište i neviđene mogućnosti saradnje za ceo svet, a kineska modernizacija takođe će dati snažan podsticaj modernizaciji sveta.

Globalna poslovna zajednica može aktivno da učestvuje u procesu kineske modernizacije i da dobija dividende od kvalitetnog razvoja Kine, rekao je Si.

(Beta, 11.16.2023)

Beta »

Društvo, najnovije vesti »