Hamas apeluje na UNESKO da spasi istorijsko blago Gaze

Beta 08.12.2023

 Islamski ekstremistički Hamas pozvao je danas UNESKO da spasi blago Pojasa Gaze, gde su u ratu s Izraelom već sa zemljom sravnjene ili oštećene mnoge istorijske građevine.

Video snimci i fotografije postavljene danas na društvenim mrežama pokazuju ostatke džamije Al-Omari, najveće i najstarije u Gaza Sitiju, na kojoj je samo minaret, kako se čini, ostao netaknut.

Preostali deo tog svetog mesta iz 12.veka, nekadašnje crkve, su napukli srušeni zidovi od belog kamena.

Ministarstvo za antikvitete je u saopštenju osudilo rušenje istorijskih i arheoloških mesta u intenzivnom bombardovanju izraelske vojske u cilju da se uništi Hamas, vladajući u Gazi, posle napada na jug Izraela 7.oktobra. U tim iznenadnim napadima bez presedana je ubijeno preko 1.200 ljudi, većinom civila.

U izraelskom bombardovanju i kasnijoj kopnenoj ofanzivi poginulo je gotovo 17.500 ljudi, većinom žena i dece, u Gazi i u ruševine su pretvoreni veliki delovi te male palestinske enklave.

Ministarstvo smatra da bi svet i UNESKO morali nešto da preduzmu da bi se očuvalo veliko civilizacijsko i kulturno nasleđe. Kako je navedeno od početka rata srušene su 104 džamije.

U izraelskim napadima iz vazduha u noći između četvrtka i petka srušene su džamije Al-Omari i Othman bin Kaskar, koja je takođe u Gaza Sitiju.

Ministarstvo je navelo da je uništen i hamam, tursko kupatilo al -Samara odakle su stanovnici više od hiljadu godina uzimali vodu.

Uz to su uništene tri ckrve, uključujućii hiljadu godina staru grčko pravoslavnu crkvu Svetog Porfirija, najstariju koja je još uvek bila otvorena na toj teritoriji, a nalazi se u srcu istorijskog distrikta Stare Gaze, napadnutog 18.oktobra.

Arhitektonsko nasleđe Gaze je već pretrpelo veliku štetu u ranijim ratovima Izraela i Hamasa, koji vlada tom teritorijom od 2007. godine.

(Beta, 12.08.2023)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »