Tramp obećao Nacionalnom streljačkom udruženju SAD da im niko neće oduzeti oružje

Beta 10.02.2024

Bivši predsednik SAD Donald Tramp članovima Nacionalnog streljačkog udruženja SAD (NRA) obećao da niko neće smeti da im oduzme oružje ako se on posle novembarskih predsedničkih izbora vrati u Belu kuću.

"Tokom moje četiri godine na vlasti ništa se nije dogodilo, iako sam trpeo veliki pritisak da obuzdam oružje. Ništa nismo uradili. Nismo popustili", rekao je u prošle noći u govoru na "Velikom američkom sjamu NRA" u Harisburgu, u Pensilvaniji.

Tramp je rekao da je on najbolji prijatelj vlasnika oružja koga su imali u Beloj kući i obećao da će nastaviti da štiti njihova prava, čak iako se SAD bore s oružanim nasiljem i masovnim ubistvima u kojima je od 2006. godine poginulo više od 3.000 ljudi.

Pravo na oružje je glavni prioritet za glasače Republikanske stranke. To je i glavni motivator za demokrate kao i za mlađe glasače koji su odrasli učestvujući u streljačkim vežbama ili bili svedoci napada u školama poslednjih godina.

Sledeće nedelje biće obeležena šesta godišnjica jednog od takvih napada, masakra u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu na Floridi, u kojem je poginulo 17 ljudi.

Ti Džej Daklo, portparol Bajdenove kampanje za reizbor, optužio je njegovog rivala Trampa da umiruje lobiste oružja i da će "američki narod patiti i umreti ako Tramp ponovo bude u Ovalnom kabinetu" Bele kuće.

Tramp je u petak pobedio na unutarpartijskim izborima u saveznoj državi Nevadi, čime se dodatno približio izboru za predsedničkog kandidata Republikanske stranke.

U Nevadi nije učestvovala bivša ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli koja je jedini protivkandidat Trampu u trci za predsedničku nominaciju Republikanske stranke.

Hejli je dva dana ranije učestvovala na klasičnim predizborima (primaries) u Nevadi, na kojima je doživela težak poraz, osvojivši manje glasova od opcije "nijedan od ponuđenih kandidata".

Pre Nevade, Tramp je pobedio na unutarpartijskim izborima u Ajovi i Nju Hempširu.

Da bi postao predsednički kandidat Republikanske stranke, potrebno je da skupi 1.215 delegata, što bi mogao da ostvari već u martu.

(Beta, 02.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »