Centralna banka Kosova preduzela mere za lakše sprovođenje pravilnika o dinaru

Beta 12.02.2024

Centralna banka Kosova (CBK) objavila je da je preduzela dodatne olakšavajuće mere za sprovođenje pravilnika o gotovinskom plaćanju na Kosovu u cilju lakšeg sprovođenja nedavno donete Uredbe.

Iz Centralne banke Kosova su kazali da će dodatne mere preduzimati najduže u roku od tri meseca, bez preciziranja da li je to i rok prelaznog perioda.

Pored besplatne telefonske linije (0800-222-55), e-maila za žalbe, kao i namenskog broja na "viberu", olakšavaju se uslovi za otvaranje računa u banci, u konkretnim slučajevima u opštinama sa srpskom većinom, posebno u četiri severne opštine, i to uz mogućnost da se kompletiraju dokumenta (dokaz o adresi) tek nakon otvaranja i aktiviranja računa, kaže se u saopštenju CBK.

Sledeća mera je ukidanje takse za plaćanje od strane nebankarskih finansijskih institucija (sa naglaskom na menjačnice) da bi se podstaklo otvaranje kancelarija u opštinama sa većinom srpskih građana, sa naglaskom na četiri severne opštine, kao i proširivanje prisustva bankarskih i nebankarskih institucija za pokrivanje područja na severu zemlje sa dodatnim ekspoziturama i povećanjem finansijskih usluga u tim opštinama.

Predviđeno je olakšavanje pružanja bankarskih usluga, odnosno otvaranje računa preko mobilnog bankarstva u svakoj od četiri severne opštine, kao i postavljanje nekoliko bankomata kao i drugih uređaja za elektronsko plaćanje (POS) ili finansijske samousluge.

Olakšavaće se proces za konvertovanje dinara u evro, u licenciranim institucijama i menjačnicama.

Planiran je i nastavak pojačane promotivne aktivnosti, sa pojednostavljenim materijalima, video porukama, kao i finansijskom edukacijom.

Dodaje se da ove akcije preduzimaju za omogućavanje mehanizma prenosa sredstava na najefikasniji način iz Srbije do Kosova, preko bankarskih računa i već poznatih modela, predstavljenih u pismu predloga CBK-a Narodnoj banci Srbije, sa spremnošću da se razmotri bilo koja opcija.

"Ovaj plan građanima, posebno onima sa ograničenim pristupom finansijama i finansijskim uslugama, omogućava bolji pristup sigurnim finansijama preko banaka i nebankarskih finansijskih institucija, finansijsku inkluziju i njihovu zaštitu od nezdravih finansijskih aktivnosti, kao kontinuirano angažovanje CBK-a zasnovano na najboljim evropskim praksama", kaže se u saopštenju CBK.

(Beta, 02.12.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »