Udovica Navaljnog obećava da će nastaviti borbu svog supruga, za njegovu smrt optužuje Putina

Beta 19.02.2024

Udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Julija Navaljna obećala je u videu objavljenom danas da će nastaviti delo svog supruga optužujući predsednika Rusije Vladimira Putina da ga je "ubio".

"Pre tri dana Vladimir Putin je ubio mog supruga, Alekseja Navaljnog. Putin je ubio oca moje dece. Sa njim (Putin) je želeo da ubije našu nadu, našu slobodu, našu budućnost", rekla je ona u videu objavljenom preko društvenih mreža.

Dok je bio u zatvoru Navaljni je bio maltretiran, odsečen od sveta, ali ipak nije odustao, rekla je ona.

"Moj suprug nije mogao da bude slomljen, zato ga je Putin ubio", rekla je Julija Navaljna.

Obećala da će njen tim otkriti ko je izvršio taj zločin i pod kojim okolnostima.

"Nastaviću delo Alekseja Navaljnog. Nastaviću za našu zemlju, sa vama. I pozivam vas sve da budete uz mene... Nije sramota uraditi malo, sramota je ne uraditi ništa, sramota je dozvoliti da vas uplaše", rekla je ona.

Ona je poručila da treba da se ujedine da bi jednim udarcem udarili Putina, njegove prijatelje, nasilnike, poslušnike, one koji mu laskaju, i ubice koji žele da parališu Rusiju.

Navaljna, koja živi u izgnanstvu, danas treba da se sastane u Briselu sa ministrima spoljnih poslova EU.

Aleksej Navaljni, glavni protivnik predsednika Vladimira Putina, umro je u petak u arktičkom zatvoru gde je služio kaznu od 19 godina. Njegova smrt izazvala je jake emocije širom sveta.

Njegovoj majci nije dozvoljen pristup njegovom telu ni danas, treći uzastopni dan da ona pokušava sa svojim advokatima da dođe do tela sina, preneo je tim preminulog opozicionara.

Tim Navaljnog optužuje Kremlj da ga je ubio i da sada pokušava da prikrije tragove.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš rekla je da je Istražni komitet zadužen u Rusiji za glavne istrage, saopštio da su produžene "provere" vezane za smrt Navaljnog, bez dodatnih detalja.

Ona je prenela da im je rečeno da uzrok njegove smrti još nije utvrđen i poručila da lažu, da odugovlače i da to čak ni ne kriju.

Prema Jevgeniju Smirnovu, advokatu specijalizovane nevladine organizacije, ruski istražitelji mogu da do 30 dana legalno drže telo osobe umrle u zatvoru. On je rekao da čak i posle toga vlasti mogu da odluče da li da otvore krivičnu istragu, da liu da idu u nove manipulacije i zadrže telo "koliko žele".

Majka opozicionara i jedan advokat već su u subotu otišli do kaznene kolonije 1.900 kilometara severoistočno od Moskve da pokušaju da preuzmu njegovo telo.

Po ruskim zatvorskim vlastima Aleksej Navaljni je umro u petak pošto mu je naglo pozlilo posle šetnje.

(Beta, 02.19.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »