Zelenski: Ne sme biti Evrope različitih dostojanstava gde neko zaslužuje suverenitet, a neko ne

Beta 28.02.2024

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas u uvodnom obraćanju na Samitu o Ukrajni u Tirani da ne sme biti Evrope "različitih dostojanstava" gde neko zaslužuje bezbednost i suverenitet dok se tuđa borba za mir ignoriše.

On je rekao da sve ono što čini saveznike dobrim partnerima, čini predsednika Rusije Vladimira Putina slabijim i da je jako važno za sve slobodne države da Moskva izgubi rat.

"Svi mi jednako zaslužujemo da budemo deo Evropske unije. Moramo nastaviti da razvijamo naše dobrosusedske odnose u logistici i infrastrukturi, u trgovinskim i energetskim odnosima, u politici, u suprotstavljanju ruskim dezinformacijama i ruskim pokušajima da destabilizuju naše političke sisteme", izjavio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je dodao da svaka država koja se drži principa Evropske unije i koja želi da bude članica zaslužuje punu integraciju u blok od 27 država.

"Ukrajina podržava vaš put ka članstu u EU i zahvalna je vašoj podršci Kijevu na njegovom putu", kazao je on.

Zelenski je pozvao države da budu jedinstvene u podršci njegovoj Formuli za mir.

"Zbog toga Putin toliko ulaže u svoju propagandnu koja stvara podele i krize, on tačno zna šta služi njegovim interesima. Moramo da vidimo šta je ono što ide u našu korist i za naše interese kako bismo uspeli da se zaštitmo", rekao je on.

U Kongresnoj palati u Tirani danas je počeo Samit za Ukrajinu koji je, uz predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, okupio lidere zemalja jugoistočne Evrope i zvaničnike EU.

Zelenski i Rama, kao domaćin skupa, zajedno su dočekivali učesnike ispred Kongresne palate u Tirani.

Na samit su stigli predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Vjosa Osmani, Crne Gore Jakov Milatović i Severne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednica Saveta ministara BiH Borjana Krišto, kao i predsednica Moldavije Maja Sandu. Samit je posvećen podršci Ukrajini, a od svih zemalja učesnica Srbija je jedina koja se nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

(Beta, 02.28.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »