У Бриселу почео састанак Лајчака са главним преговарачима Београда и Приштине

Бета 25.03.2024

У Бриселу је данас у 10 часова почео тројни састанак главних преговарача Београда и Приштине, Петра Петковића и Бесника Бисљимија са специјалним представником Европске уније Мирославом Лајчаком.

Петковић и Бисљими су започели разговоре о одлуци да се забрани коришћење динара на Косову без претходних одвојених билатералних састанака са Лајчаковим тиом, преноси РТС.

Лајчак, који је најавио да ће дијалог представника Београда и Приштине о одлуци о готовинском пословању на Косову бити настављен данас, изјавио је прошле седмице да од главних преговарача очекује да на овај састанак у Бриселу дођу са конкретним предлозима о питању употребе динара на Косову.

"Било је важно утврдити неке чињенице и договорили смо се да наставимо нашу дискусију о овом питању следец́ег понедељка у Бриселу на основу конкретних и реалних предлога које се очекује да ц́е стране претходно поднети. Истовремено, састанак је показао да ц́е се имплементацијом Споразума о путу нормализације и додатним начинима за његово формализовање мора бавити на највишем нивоу, на састанку лидера", написао је он.

У Бриселу је у уторак одржан тројни састанак главних преговарача Петра Петковића и Бесника Бисљимија са специјалним представником ЕУ који је почео након одвојених састанака делегација Приштине и Београда са Лајчаком.

Бисљими је после састанка изјавио да ће обе стране до петка послати предлоге о питању употребе динара на Косову.

Петковић је након састанка изјавио да је један од предлога Београда за решавање питања динара као платежног средства на простору Косова наставак рада "Поштанске штедионице".

Након уредбе Централне банке Косова од 1. фебруара евро једина валута за плаћање готовином на Косову.

(Бета, 03.25.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »