Brnabić o rezoluciji o genocidu u Srebrenici: Prave presedan koji će koristiti i drugi

Beta pre 13 dana

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da bi se usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), napravio presedan koji bi nakon toga koristile i druge države."Zašto ne bi? Ako to sebi dozvoljava Nemačka, Velika Britanija, SAD, zašto ne bi i drugi? Drugo je to što će prvi put, ukoliko se to zaista nađe na dnevnom redu Generalne skupštine UN, tako ozbiljnu temu kao što je genocid, a da ćete biti preglasavanje", rekla je Brnabić novinarima u Skupštini.

Tema genocida je, prema njenim rečima, samo dva puta bila na dnevnom redu Generalne skupštine UN i oba puta je usvojena konsenzusom.

"Jako opasno za same UN. Kada imate preglasavanje o tako važnim pitanjima, onda više ne postoji bilo kakav dogovor u okviru UN i Generalne skupštine, a kad ne postoji to, onda su ti veliki i silni uspeli da sruše i razruše najvažniju multilateralnu organizaciju za mir i stabilnost u svetu", ocenila je ona.

Posledica po Srbiju će prema njenoj oceni biti, ali ako se ta rezolucija usvoji na takav način - "mnogo više posledica će biti po svet, po UN, po međunarodne odnose".

"Zato što ne postoji pravilo koje nisu prekršili da dođe do ove rezolucije o genocidu u Srebrenici. Zaobišli su Savet bezbednosti UN, što znači da ništa više ne mora da ide na Savet bezbednosti. Ovo je par ekselans pitanje za Savet bezbednosti zato što je Bosna i Hercegovina tretirana kao zemlja koja može da ugrozi mir i stabilnost u regionu, zbog čega i postoji valjda visoki predstavnik", dodala je predsednica Skupštine.

Sva pitanja koja se tiču Bosne i Hercegovine, prema njenim rečima, moraju da idu na Savet bezbednosti, a ne na Generalnu skupštinu UN.

"Hoćete da prekršite taj presedan - u redu, možete, veliki ste i silni u ovom trenutku. Ta vaša veličina i vaša sila se polako krune, upravo zato što pokazujete da nemate nikakav obzir prema pravilima i procedurama. Sve više zemalja to vidi, sve su više frustrirane, ne žele da pristaju na to, ne žele da ih tretiraju kao zemlje drugog reda i malo se menja svetski poredak u skladu sa svim tim", navela je Brnabić.

(Beta, 04.20.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »