BBC vesti na srpskom

Северна Кореја: Главни пропагандиста породице Ким умро у 94. години

Ким Ки Нам био је деценијама на челу пропагандних напора у тоталитарној држави, градећи, између осталог, култ личности око владајуће Ким династије.

BBC News пре 23 дана  |  Кели Нг - ББЦ Њуз
dve statue
Гетти Имагес
Човек који је градио култ личности садашњег лидера Јужне Кореје је умро

Некадашњи севернокорејски главни пропагандиста Ким Ки Нам је умро, објавили су државни медији у среду.

Имао је 94 година.

Умро је због старости и болести више органа, због чега је лечен од 2022, навела је званична агенција КЦНА.

Он је деценијама био на челу пропагандних напора у тоталитарној држави, градећи, између осталог, култ личности око владајуће Ким династије.

Севернокорејски лидер Кин Џон Ун присуствовао је сахрани у среду ујутру одајући пошту „ветерану револуционару, који је остао бескрајно лојалан&qуот; режиму, навела је КЦНА.

Јонхап, јужнокорејска медијска агенција, повезала га је са Јозефом Гебелсом, нацистичким шефом немачке пропаганде, познатом по мантри „Ако поновите лаж довољно пута, постаће истина&qуот;.

Ким Ки Нам није био у крвном сродству са владајућом лозом, иако је делио породично име, које је једно од најчешћих у Северној и Јужној Кореји.

Он је именован за заменика директора Пјонгјанг одељења за пропаганду и агитацију 1966, и на тој позицији блиско је сарађивао са Кин Џонг Илом, претходником и оцем садашњег вође Ким Џонг Уна.

Ким Ки Нам касније је напредовао до шефа одељења.

Он је наводно био близак Ким Џонг Илу, а неколико медија је навело да су они „другари у пићу&qуот;.

Током 1970-их постављен је на чело новина Родонг Синмун, које су државно гласило.

Касније је био на челу инцијативе да се установи улога Ким Ил Сунга, који је виђен као оснивач Северне Кореје, у државној историји, преноси сајт о политичкој култури Пјонгјанга.

Био је један од ретких званичника који су посетили Југ, пошто је 2009. године предводио делегацију која је присуствовала сахрани бившег јужнокорејског председника Ким Де-џунга.

Деценијама је креирао државне политичке слогане и имао је велики утицај на медије, издавачку делатност, чак и уметност.

Kim Ki Nam
Гетти Имагес
Некадашњи севернокорејски главни пропагандиста Ким Ки Нам је умро

Један од примера рада пропагандне машинерије био је када је 2011. године изненада умро Ким Џонг Ил.

Ово је убрзало постављање његовог сина Ким Џонг Уна за лидера државе.

Веровало се да је млади Ким у том тренутку био тек у својим 20-им.

„Ниједна сила на земљи не може да заустави револуционарни напредак наше партије, војске и народа под мудрим вођством Ким Џонг Уна&qуот;, писало је у једном од првих КЦНА извештаја после Ким Џонг Илове смрти.

„Под вођством Ким Џонг Уна, треба да претворимо тугу у снагу и храброст да превазиђемо тренутне тешкоће&qуот;, било је наведено.

Фотографије објављене у државним медијима 2015. године показивале су високог Ким Ки Нама, са наочарама, који је у том тренутку био у 80-им, како стоји међу војним званичницима и пише белешке док Ким Џонг Ун говори.

Он се пензионисао током 2010-их, препуштајући своју улогу сестри Ким Џонг Уна - Ким Јо Џонг.

Ипак, наставио је да се појављује на јавним догађајима, што је био знак да је остао у добрим односима са режимом.

„Ким Џонг Ун држао је Ким Ки Нама на кључним пропагандним позицијама годинама, указујући да му и он, као и његов отац, верује и да се ослања на њега&qуот;, рекла је Рејчел Ли, из америчке организације 38 Нортх Програм.

Ли је навела да су новине Родонг Синмун посветиле целу насловну страну у среду смрти Ким Ки Нама и детаљима сахране, што „показује поштовање према њему&qуот;.

Леф Ерик Исли, професор на Универзитету Ихва у Сеулу, рекао је да је смрт Ким Ки Нама означила „крај једне ере&qуот; у севернокорејској пропаганди.

„Ради се о особи која је желела да глорификује Пјонгјанг режим на такав начин да се допадне и ван корејског полуострва&qуот;, рекао је.

Државна пропаганда у међувремену је одустала од свеопштег корејског национализма, што је био спин претходне генерације, рекао је Исли.

„Ким Џонг Ун данас демонизује Јужну Кореју и ослања се на нуклеарно оружје зарад политичког легитимитета&qуот;, навео је.


Погледајте видео: Ким Џонг Ун надгледа лансирање ракете


Пратите нас на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Јутјубу и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 05.08.2024)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Свет, најновије вести »