BBC vesti na srpskom

Iran: Vrhovni vođa predvodio sahranu predsednika Raisija, petodnevna žalost u Iranu

Svi putnici palog helikoptera kojim se prevozio iranski predsednik su poginuli, a među njima je i ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan.

BBC News pre 19 dana

Iranski vrhovni vođa predvodio je molitvu tokom sahrane predsednika države Raicija, ministra spoljnih poslova i drugih koji su poginuli u padu helikoptera u nedelju.

Ajatolah Ali Hamenei vodio je molitvu na Teheranskom univerzitetu, gde su kovčezi sa preminulima bili umotani u iranske zastave.

„Oh, Alah, nismo videli ništa osim dobrog u njemu", rekao je ajatolah u uobičajenoj molitvi za mrtve na arapskom.

Ebrahim Raisi poginuo je pošto se helikopter kojim je putovao srušio na oko 50 kilometara od grada Tabriza na severozapadu Irana, a u nesreći je preminulo još najmanje četvoro ljudi, prenela je državna novinska agencija IRNA.

Među njima su ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan, ajatolah Mohamed Ali Al-e Hašem, imam iz grada Tabriza, general Malek Rahmati, koji upravlja provincijom Istočni Azerbejdžan, kao i Sardar Sejed Mehdi Musavi, šef Raisijevog obezbeđenja.

Zbog pogibije predsednika Raisija, u Iranu je proglašeno pet dana žalosti, objavio je ranije ajatolah Ali Hamnei.

Mohamed Mokber, koji je preuzeo mesto predsednika, stajo je u blizini ajatolaha Hameneija tokom ceremonije plakajuću.

Sahrani je prisustvovao i jedan od vođa Hamasa, Ismail Hanijeh, za koga američki Stejt department od 2018. godine navodi da je terorista, a očekivalo se da bude prisutan i Šehbaz Šarif, pakistanski premijer, kao i delegacija avganistanskih talibana.

Bili su prisutni i predstavnici iranske paravojne Revolucionarne garde.

Prema izveštajima lokalnih medija, Raisi, koji bi trebalo da bude sahranjen u četvrtak, putovao je u Tabriz posle povratka sa granice sa Azerbejdžanom, gde je otvorio brane Kiz Kalasi i Kodafarin.

Olupina helikoptera u Iranu
Anadolu

Iranski Crveni krst objavio je i kratak snimak na kojem se vidi kako spasioci izvlače tela sa mesta nesreće.

Helikopter je „potpuno izgoreo" posle pada, rekao je neimenovani zvaničnik Irana za Rojters.

Mesto pada aviona
BBC

Priču o Ebrahimu Raisiju i njegovoj političkoj karijeri možete pročitati OVDE.

Ministar unutrašnjih poslova saopštio je prethodno da su loši vremenski uslovi otežavali potragu za letelicom.

Ahmad Alirezabeigi, poslanik iranskog parlamenta iz Tabriza, prethodno je rekao novinarima u Teheranu da su ostala dva helikoptera iz konvoja bezbedno sletela.

Ali Bageri Kani, dosadašnji zamenik ministra spoljnih poslova Hoseina Amir-Abdolahijana, preuzeo je ovu funkciju posle sastanka predstavnika izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u Teheranu, navodi Rojters.

Ilustracija hijerarhije moći u Iranu
BBC

Mohamed Mokber, dosadašnji prvi potpredsednik Irana, preuzeo je predsedničku funkciju, jer Ustav ove zemlje propisuje prelazni period od 50 dana posle smrti aktuelnog predsednika do novih izbora.

Mokber je za državnu televiziju izjavio da će pratiti Raisijev put i „ispunjavati dužnosti bez prekida".


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Žalost širom Teherana

Hiljade ljudi izašle su u na ulicu da odaju poštu poginulom predsedniku.

Okupljeni su nosili kovčeg na ramenima a u pozadini u mogli da se čuju povici "Smrt Americi".

Kola sa kovčegom su prošla kroz ulice Teherana do Azadi trga, gde je Raisi držao govore u prošlosti.

Raisijeva sahrana
Reuters

Širom grada okačeni su natpisi koji slave Raisija kao „mučenika službe", dok su se drugi „opraštali od sluge obespravljenih".

Agencija AFP prenela je da su pojedini stanovnici Teherana primili SMS poruke sa pozivom da prisustvuju sahrani.

Na snimcima, koje je prikazala državna televizija, vide se ulice ispunjene ožalošćenim građanima među kojima su mnogi nosili fotografiju Raisija ili iransku zastavu.

Raisijevi ostaci biće prebačeni u provinciju Južni Horasan pre nego što budu preneti u njegov rodni grad Mašad.

Biće sahranjen u četvrtak uveče u gradu posle službe u Hramu Imama Reze.

Kako svet reaguje na smrt predsednika Irana?

Odmah posle prvih vesti o padu letelice iranskog predsednika, društvenim mrežama kružile su različite informacije o stanju putnika, ali i uzrocima nesreće.

Lider američkih demokrata u Senatu, Čak Šumer, kazao je da „trenutno nema naznaka" da je letelica oborena, ali da će Amerika „nastaviti da prati razvoj situacije".

„Bilo je vrlo maglovito na severozapadu Irana gde se srušio helikopter i ovo deluje kao nesreća, ali istraga je još u toku", poručio je senator na konferenciji za medije.

Iz Bele kuće se još nisu oglasili ovim povodom.

Ruski predsednik Vladimir Putin sazvao je posle incidenta sastanak rukovodilaca odbrambenog i bezbednosnog sektora, na koji je pozvan i iranski ambasador u Rusiji, Kazem Jalali.

Jalali tvrdi da mu je Putin rekao da su „vrlo zabrinuti i tužni" zbog smrti predsednika Irana, kao i da je Moskva „spremna da uradi sve što je potrebno" da pomogne Teheranu, prenosi IRNA.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kazao je da su Raisi i Amir-Adolahijan bili „pravi i pouzdani prijatelji" Moskve, istaknuvši njihovu „neprocenjivu" ulogu u jačanju saradnje dve zemlje.

Si Đinping, predsednik Kine, opisao je Raisija kao „dobrog prijatelja" i rekao da je njegova „tragična smrt veliki gubitak za iranski narod".

Indijski premijer Narendra Modi objavio je na platformi Iks da je „duboko potresen i šokiran" smrću iranskog predsednika, a poruke podrške Teheranu uputili su i najviši zvaničnici Pakistana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Venecuele.

Na zvaničnom sajtu palestinske grupe Hamas saopšteno je da „sa bratskih iranskim narodom dele bol i tugu", pružajući „potpunu solidarnost".

Iz Hezbolaha, terorističke grupe koja deluje u Libanu, izjavili su „najdublje saučešće" zbog smrti Raisija, koga su „blisko poznavali dugo", koji je „snažno podržavao" Hezbolah i bio „zaštitnik pokreta otpora" širom sveta.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.22.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »