UNS i opozicione stranke osudili napad na novinara Vuka Cvijića

Beta 29.05.2024

Udruženje novinara Srbije (UNS) i više opozicionih stranaka osudili su današnji napad na novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijića u Kosovskoj ulici u Beogradu.

Cvijić je za UNS rekao da ga je direktor Srpskog telegrafa Milan Lađević najpre vređao, a potom udario u glavu.

"Prolazio sam Kosovskom ulicom a u kafiću kod broja 18 sedeli su Lađević i novinar kojem sam se javio. Pozdravio sam ih i pitao 'kako ste'. Lađević je potom ustao od stola i počeo da me vređa, uneo mi se u lice, da bi u jednom momentu došlo i obezbeđenje koje se postavilo između Lađevića i mene. On im se obrati i rekao da ne brinu jer smo kolege", rekao je Cvijić.

On je kazao da ga je Lađević udario pesnicom u glavu pošto se obezbeđenje udaljilo.

"Zatim mi se uvredljivo obratio i rekao 'šta, nećeš da se biješ?'. Rekao sam da ću pozvati policiju. A on je uzvratio: 'Reci im da sam gore u redakciji", ispričao je novinar Radara.

Cvijić je dodao da je odmah prijavio napad policiji i članu Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veranu Matiću, koji je po njegovim rečima, odmah došao u Kosovsku ulicu.

Matić je za UNS rekao da su odmah po prijavi, na mesto incidenta uz redovnu došli i pripadnici Uprave kriminalističke policije.

"Vuk je postupio po preporuci Stalne radne grupe za bezbednost novinara, pozvao je SOS telefon na kom se prijavljuju napadi na novinare, a ja sam prijavio slučaj kontakt tački u nadležnom tužilaštvu. Sve smo uradili u rekordnom vremenu što je moglo da se uradi i u skladu je sa mehanizmom koji je ustanovila SRG", rekao je Matić za UNS.

Iz udruženja su naveli da su kontaktirali direktora Srpskog telegrafa koji je negirao da se napad dogodio.

"Sve je slagao", rekao je Lađević za UNS i "zamolio da detalje iznese kasnije", ali po navodima udruženja, potom nije odgovarao na pozive.

Napad na novinara Radara osudila je i Stranka sloboda i pravde (SSP) koja je u saopštenju ocenila da od osnivanja 2016. godine, Srpski telegraf "obmanjuje javnost, laže o ljudima i uništava im živote".

"Sada su pored pisanja, počeli i da biju. Milan Lađević je danas napao Vuka Cvijića zato što je svestan da ima zaštitu režima. Napadi lažnih novinara na prave novinare, erupcija nasilja na ulicama rezultat je toga što ova vlast počiva na agresiji i nasilju", ocenila je poslanica SSP Tatjana Pašić.

Na napad je reagovao i Pokret slobodnih građana (PSG) koji je od policije i tužilaštva zatražio da "sa posebnom pažnjom" sprovedu istragu u slučaju jer su po rečima predsednika PSG Pavla Grbovića, ljudi bliski režimu, poput Milana Lađevića, u potpunosti zaštićeni i abolirani od krivične i prekršajne odgovornosti.

"Fizički napad direktora Srpskog telegrafa na novinara Vuka Cvijića je dokaz da tabloidi nisu više samo inspiratori, već su postali i direktni izvršioci nasilja. Puna podrška Vuku, pobedićemo ovo zlo!", naveo je Grbović.

Više javno tužilašto (VJT) u Beogradu naložilo je utvrđivanje svih okolnosti u vezi napada na novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijića.

Agenciji Beta je u tužilaštvu rečeno da je glavni javni tužilac Nenad Stefanović dao nalog Prvom osnovnom javnom tužilaštu "da postupi i utvrdi sve okolnosti pod kojim je došlo do sukoba između dvojice novinara".

(Beta, 05.29.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »