BBC vesti na srpskom

Džozef Bajden: Šta osuđujuća presuda njegovom sinu znači za predsednika Amerike

Malo je verovatno da će presuda uticati na to kako će Amerikanci glasati na izborima u novembru.

BBC News pre 18 dana  |  Entoni Zurčer - BBC Severna
Džo i Hanter Bajden
Reuters

Osuđujuća presuda Hanteru Bajdenu zbog laži o nekonzumiranju droge u obrascu pri kupovini oružja biće razoran lični udarac za njegovog oca Džozefa Bajdena.

Tako se muka američkog predsednika udvostručila, kao glave porodice koja je doživela ličnu tragediju i traumu.

Sada je njegov živi sin proglašen krivim po sve tri tačke i preti mu potencijalna zatvorska kazna.

Ali malo je verovatno da će presuda uticati na to kako će Amerikanci glasati na izborima u novembru.

Ime njegovog oca biće na glasačkom listiću, a ne njegovo.

Nema dokaza koji povezuju predsednika sa prestupima njegovog sina.

I postoje oskudni dokazi da javnost pomno prati ovo suđenje.

Nakon objavljivanja presude, Bajden je dao saopštenje u kojem nagoveštava dvostruke obaveze koje zahtevaju njegovu pažnju.

„Ja sam predsednik, ali sam i tata", rekao je.

On je dodao da je nastavio da podržava sina i da je ponosan na čoveka kakav je danas.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Na početku suđenja, Džozef Bajden je rekao da neće komentarisati postupak, ali drama njegovog sina u sudnici ga prati nedeljama, obavljajući službene dužnosti i vodeći kampanju za reizbor.

Hanterova kazna koja tek treba da bude određena mogla bi na sličan način da odvuče pažnju dok se predsednik priprema za ključnu predsedničku debatu kasnije ovog meseca.

„Ovo će, naravno, biti lično odvraćanje pažnje za predsednika, kao što bi bila za svakog oca", kaže Majkl Larosa, nekadašnji sekretar za štampu prve dame Džil Bajden tokom prve dve godine predsedavanja njenog supruga.

„To nije odvraćanje pažnje od njegovih dužnosti predsednika, ali sam siguran da će to uzrokovati emotivni danak u porodici."

Dok je prošle nedelje bio u Francuskoj na komemoraciji Dana D, Bajden je rekao da neće razmišljati o korišćenju vlastitog autoriteta za pomilovanje sina.

I dodao je da će prihvatiti presudu porote - suprotno Trampovom odbacivanju Donalda Trampa sopstvene presude kao nameštene i korumpirane.

Suđenje Trampu izazvalo je stranačku pometnju, sa republikanskim zvaničnicima koji su stali iza bivšeg predsednika ne bi li osudili postupak.

Hanterova presuda je donela drugačiji osećaj uz kulminaciju mračnog period za porodicu Bajden.

Hanter Bajden
Reuters

Hanter Bajden je počeo da konzumira drogu otprilike u vreme kada je njegov brat Bo umro od raka mozga.

Njegove bitke sa zavisnošću i posledice po njegove porodične odnose predstavljeni su do bolnih detalja tokom suđenja kroz odlomke iz Hanterovih memoara, njegovih pisanih poruka i mejlove, fotografije i svedočenja bliskih mu ljudi.

Sve vreme, prijatelji i članovi porodice Hantera Bajdena, među njima i prva dama Džil Bajden i njegova supruga Melisa Koen Bajden, sedeli su iza njega, gledali i ponekad ga grlili ili držali za ruku tokom pauza u suđenju.

Njegova polusestra Ešli je plakala tokom završnih reči branioca.

„Džil i ja ćemo uvek biti tu za Hantera i ostatak naše porodice uz našu ljubav i podršku", zaključuje se u izjavi Bajdena posle presude.

„Ništa to nikada neće promeniti."

„Naša porodica je prošla kroz mnogo toga zajedno", zaključuje se u izjavi Džozefaa Bajdena, „a Džil i ja ćemo nastaviti da budemo tu za Hantera i našu porodicu uz našu ljubav i podršku."

Tužilac je tokom završne reči rekao da su izvedeni dokazi bili ružni i lični.

Takođe je rekao da je bilo porazno i da je bilo neophodno pokazati da je Hanter Bajden, kada je popunio federalni obrazac za pištolj, svesno slagao kada je potvrdio da ne koristi drogu.

Na kraju se porota jednoglasno složila.

Ova osuđujuća presuda znači da se predsednikov sin - jedino živo dete iz braka sa njegovom prvom ženom, koja je zajedno sa malom ćerkom poginula u saobraćajnoj nesreći pre pola veka - može suočiti sa višegodišnjom kaznom zatvora.

Hanter Bajden sada čeka na izricanje presude, ali i pošto sudija donese odluku o njegovoj kazni, pravne muke sina američkog predsednika neće biti gotove.

On se takođe suočava sa septembarskim suđenjem zbog optužbi da nije platio 1,4 miliona dolara federalnog poreza na dohodak.

To suđenje, koje se održava manje od dva meseca pre izbora, možda neće sadržati sirove emocije prikazane u sudnici u Delaveru, ali bi se moglo pokazati politički štetnijim za predsednika.

Hanterovi poslovi u inostranstvu i njegove finansijske veze sa predsednikom bili su izvor stalnog ispitivanja Bajdenovih republikanskih kritičara.

Zavisnost od droge i njene posledice dirnule su mnoge američke živote.

Optužbe o finansijskim malverzacijama i poreskim prevarama, međutim, mogu izazvati manje simpatija kod glasača.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.11.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »