Najdžel Faraž, lider desničarske stranke, rekao da je Zapad isprovocirao Putina da napadne Ukrajinu

Beta pre 9 dana

Najdžel Faraž, vođa desničarske "Reformske partije Ujedinjenog Kraljevstva", kritikovan je širom političkog spektra zbog svoje tvrdnje da je Zapad isprovocirao ruskog predsednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu, a da je Putin bio pomirljiv.

U televizijskom intervjuu Bi-Bi-Sija emitovanom u petak uveče, Faraž koji na opštim izborima 4. jula nastoji da odvuče glasače od vladajućih britanskih konzervativaca, uporedio je širenja NATO-a i Evropske unije na istok tokom poslednjih nekoliko decenija s vremenom ruske invazije.

Tvrdeći da je upozorio na potencijalni rat u Ukrajini 2014. godine, kada je bio poslanik u Evropskom parlamentu, Faraž je rekao: "Mi smo isprovocirali taj rat". Nejasno je da li je njegovo upozorenje bilo pre ili pošto je Rusija anektirala poluostrvo Krim od Ukrajine u februaru 2014.

"Bilo mi je očigledno da je širenje NATO-a i Evropske unije na istok tom čoveku (Putinu) dalo razlog da svom ruskom narodu kaže: 'Opet dolaze po nas' i da krene u rat", rekao je Faraž. "To je naravno njegova greška, ali kao izgovor je iskoristio ono što smo mi uradili".

Faražovi kritičari s celog političkog spektra kritikovali su tu njegovu izjavu, a mnogi su ga opisali kao apologetu Putina.

U svojoj možda najoštrijoj kritici Faraža, konzervativni premijer Riši Sunak rekao je da je "potpuno pogrešno" reći da je Zapad isprovocirao Putina da pokrene otvorenu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

"To je čovek (Faraž) koji je 'rasporedio' nervne agense na ulicama Britanije, koji sklapa poslove sa zemljama poput Severne Koreje", rekao je Sunak. "Ta vrsta izjava je opasna za bezbednost Britanije, bezbednost naših saveznika koji se oslanjaju na nas i samo dodatno ohrabruje Putina".

Mnogi konzervativci, uključujući Sunaka, uglavnom su se uzdržavali od preteranog kritikovanja Faraža, koji je, iako nije bio poslanik u britanskom parlamentu, imao ogroman uticaj na britansko glasanje za izlazak iz EU 2016.

Zabrinutost mnogih konzervativaca je da će napadom na njega dodatno otuđiti mnoge konzervativne glasače, koji saosećaju sa njegovom oštrom retorikom o pitanjima kao što su imigracija i Bregzit. U mnogim izbornim jedinicama širom zemlje, konzervativci su tvrdili da bi glasanjem za reformiste glavna opoziciona Laburistička partija prošla kroz sredinu i pobedila.

"Mislim da je Najdžel Faraž pomalo nalik gluposti onih koje smo svi sreli u pabovima, koji kažu: 'I ja sam vodio državu' i daju vrlo pojednostavljene odgovore na zapravo složene probleme", rekao je za radio Bi-Bi-Si Ben Volas, bivši konzervativni sekretar odbrane koji je podneo ostavku na mesto poslanika.

Faraž je početkom juna rekao da će na julskim izborima on voditi stranku Reformista koji su uživali u porastu po anketama i da će i on konkurisati za poslaničko mesto. Iako se ne očekuje da će ta stranka obezbediti mnogo poslaničkih mesta, Faraž je trenutno favorit da konačno uđe u parlament posle sedam pokušaja.

Keir Starmer, lider levičarske Laburističke partije od koga se očekuje da će postati premijer posle izbora, nazvao je Faražove komentare "sramotnim".

"Svako ko bi u Parlament, treba jasno da kaže da je Rusija agresor“, rekao je on.

(Beta, 06.22.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »