Mihailović: Vučić da ode na samit BRIKS, istorijska prilika da Srbija štiti svoje nacionalne interese

Beta pre 14 dana

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) saopštio je danas da Srbija treba da prihvatiti poziv Rusije za učešće na sledećem samitu BRIKS i to na najvišem nivou, koji se održava u oktobru u Kazanju.

"Jedino novo što smo čuli u susretu Vulina i Putina je da je Srbiji već upućen poziv za učešće na sledećem samitu BRIKS što je prilika koja se ne sme propustiti", rekao je predsednik POKS Vojislav Mihailović, u pisanoj izjavi.

Kako je istakao, "upadljivo je što smo o tome čuli od ruskog predsednika, a srpska vlast o tom pozivu mesecima ćuti, jer se plaši reakcije svojih mentora sa zapada".

"Na samitima BRIKS se učestvuje samo po pozivu i ovim pozivom Rusija je potvrdila svoju privrženost i prijateljstvo Srbiji uprkos svim problemima koje je ova vlast napravila više puta glasanjem protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama (UN), prodajom oružja vrednog 800 miliona evra Ukrajini i sto miliona evra vrednog naoružanja Izraelu za uništavanje Palestine".

"Ukoliko odbije ovaj poziv, Srbija će propustiti veliku, istorijsku priliku da zaštiti svoje nacionalne interese na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj", naglasio je Mihailović.

POKS je ocenio da bi ulazak Turske u BRIKS, zajedno sa Rusijom, ako bi i Srbija bila njen deo, značajno relaksirao odnose Srba i Bošnjaka - u Bosni i Hercegovini i u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, u Podrinju, da je pre desetak dana dobio poziv predsednika Rusije Vladimira Putina da se pridruži samitu BRIKS-a, u oktobru, u Kazanju, ali da će odluku o odlasku doneti oko 10. oktobra, jer u vreme održavanja skupa u Srbiju dolaze važni gosti iz inostranstva.

Putin je izjavio, prilikom jučerašnjeg sastanka sa potpresednikom Vlade Aleksandrom Vulinom, da je Vučić pozvan na predstojeći samit BRIKS u Kazanju.

(Beta, 05.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »