Stručnjaci: Oko 15 odsto stanovništva Srbije pati od nekog oblika mentalnog poremećaja

Beta pre 11 sati

U Srbiji oko 15 odsto stanovništva pati od nekog oblika mentalnog poremećaja, saopštila je danas farmaceutska kompanija Teva/Actavi povodom Svetskog dan mentalnog zdravlja.

Kompanija je, u nameri da istakne važnost brige o mentalnom zdravlju i ulogu savremenih terapija u lečenju ozbiljnih mentalnih poremećaja, istakla da će, prema procenama, gotovo trećina svetske populacije barem jednom u životu patiti od nekog oblika mentalnog poremećaja.

"Ovogodišnji Svetski dan mentalnog zdravlja je prilika da reafirmišemo posvećenost zajednice unapređenju lečenja u ovoj oblasti u Srbiji", izjavila je generalna direktorka Teve/Actavisa za Srbiju i Crnu Goru Sonja Katanec.

Navela je da Teva aktivno sarađuje sa državnim institucijama, zdravstvenim ustanovama i stručnjacima širom Srbije kako bi osigurali da pacijenti imaju pristup najefikasnijim terapijama.

"Važno je da svi zajedno radimo na većoj informisanosti o mentalnom zdravlju i dostupnim terapijama, ali i da istovremeno radimo na smanjenju stigme povezane sa mentalnim bolestima. Uklanjanje stigmatizacije je ključan korak kako bi pacijenti na vreme potražili adekvatnu pomoć", ukazala je Katanec.

(Beta, 10.10.2024)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »