Pokret za preokret: Zaustaviti reklame za EKSPO 2027 na auto-putevima zbog ugrožavanja bezbednosti

Beta pre 6 sati

Pokret za preokret zatražio je danas od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da obustavi reklame za "EKSPO 2027" na auto-putevima širom Srbije, navodeći da ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

Taj pokret u saopštenju je naveo da se zahtev odnosi i na sva buduća reklamiranja projekata Srpske napredne stranke (SNS) koja ugrožavaju bezbednost saobraćaja i ocenio da taj model postoji jedino u Severnoj Koreji.

"Smatramo da je sramotno da nadležno ministarstvo ovako neodgovorno postupa kada je saobraćajna bezbednost u pitanju, kako bi reklamirali projekat EKSPO 2027 koji će se realizovati po specijalnom zakonu. Prema podacima Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja, Srbija je u 2023. godini, sa 76 smrtnih slučajeva bila treća u Evropi po broju poginulih u saobraćaju na milion stanovnika, dok je za sedam meseci ove godine u saobraćaju život izgubilo čak 63 mlade osobe", piše u saopštenju.

Dodaje se da kada su u pitanju saobraćajne nesreće i bezbednost na putevima, važnu ulogu ima i putna signalizacija.

Pokret za preokret naveo je da informativne table, koje informišu vozače šta se trenutno dešava na putu, olakšavaju put savesnim vozačima, koji poštuju saobraćajna pravila i čine vožnju bezbednijom.

"Poruke mogu biti i edukativnog karaktera poput onih da se vozač odmori ukoliko je umoran. Ovo je posebno važno ukoliko imamo u vidu da je interesovanje vozača za stanje na putevima veliko, a tome svedoči i podatak da se tokom letnje sezone info centru AMSS upućuje više od 150.000 poziva. Takođe, ukoliko ovo postane praksa vozači neće više obraćati pažnju na poruke koje dobijaju tokom vožnje", piše u saopštenju.

Taj pokret smatra da je bezbednost ljudi najvažnija i da očuvanje života i zdravlja svih učesnika u saobraćaju treba da bude prioritet.

(Beta, 13.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »