Presuda Zlatanoviću i Kneževiću 28. novembra

Beta pre 5 sati

Presuda novinaru Dejanu Zlatanoviću i vođi Narodnih patrola Damnjanu Kneževiću, koji su optuženi za krivično delo "pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja u saizvršilaštvu", biće izrečena 28. novembra u Višem sudu u Beogradu.

Advokati Gordana Konstantinović, Luka Bralić i Marko Pušica su zatražili da okrivljeni budu oslobođeni, dok je zahtev tužilaštva da Knežević bude osuđen na godinu i po dana, a Zlatanović na godinu dana efektivnog zatvora.

Advokat Luka Bralić je danas u završnoj reči kazao da dokazima izvedenim tokom postupka nije dokazano da su okrivljeni izvršili krivično delo za koje su optuženi.

On je naveo da je potrebno krivični postupak analizirati od krivične prijave Uprave kriminilastičke policije–Službe za borbu protiv terorizma podnete 17.2.2023. godine.

Bralić je kazao da Srbija ima policijsku jedinicu zaduženu za borbu protiv terorizma koja se ne bavi hiljadama potencijalnih terorista koji ulaze u Srbiju bez ličnih dokumenata i licima potpuno nepoznatih identiteta, koji potiču iz Avganistana, Pakistana, Sirije, Iraka, Maroka ili Afrike, od kojih mnogi imaju vojno i terorističko iskustvo.

"Da li se ta jedinica bavi domaćim kriminalnim parapolicijskim formacijama, koje se koriste za obezbeđivanje skupova vladajuće stranke i zastrašivanje, pa i likvidacije političkih i poslovnih protivnika? Ne. Ta jedinica bavi se zaštitom Ustava i ustavnog uređenja onako kako im je zacrtano da ga vide i doživljavaju: ustavno uređenje za njih predstavlja opstanak Aleksandra Vučića na funkciji navodnog predsednika Republike Srbije", rekao je advokat.

Prema njegovim rečima, Služba za borbu protiv terorizma ne bavi se realnim terorističkim pretnjama.

"Ta policijska jedinica bavi se ovde dvojicom okrivljenih, koji su protivnici ustavnog uređenja kako ga shvata ta služba, upravo jer se zalažu za zaštitu stvarnog ustavnog uređenja Republike Srbije, koje podrazumeva da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni i neodvojivi deo Republike Srbije", naveo je Bralić.

U krivičnoj prijavi Službe za borbu protiv terorizma, dodao je, imenom i prezimenom pominje se osam osoba, "ali se samo ispred imena jedne pojavljuje dodatak 'gospodin'– radi se naravno o Aleksandru Vučiću".

"Cela krivična prijava predstavlja podanički politički pamflet, koji teži iskazati koliko verno ta služba služi režimu 'gospodina' Aleksandra Vučića, a pokušavaju kriminalizovati političke aktivnosti usmerene protiv politike koju taj 'gospodin' kao kolonijalni sluga sprovodi. Naime, krivična prijava predstavlja legalne i legitimne političke aktivnosti više lica, među kojima su i okrivljeni, na organizaciji skupa s političkim ciljevima podrške Srbima sa Kosova i Metohije i protivljenja načinu i smeru na koji 'gospodin' mimo svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja vodi pregovore u vezi Kosova i Metohije, kao nekakve kriminalne akte", kazao je advokat.

Osim krivične prijave, dodao je, ova politička policija režima svoje junaštvo najbolje demonstrira kada lica označena kao protivnike političkog režima dovede u službene prostorije, "pa ih onda fizički zlostavlja i maltretira, o čemu dokazi postoje u spisu predmeta".

Istakao je da na krivičnu prijavu tzv. Službe za borbu protiv terorizma Više javno tužilaštvo u Beogradu je trebalo da reaguje sa zaprepašćenjem i istu momentalno odbaci, "budući da daleko izlazi izvan zone krivičnopravnih propisa i zalazi u totalitarnu političku sferu".

"Međutim, progon političkih protivnika režima zajednički je poduhvat tzv. Službe za borbu protiv terorizma kao policijske jedinice i javnog tužilaštva kao pravosudnog organa, zbog čega je Više javno tužilaštvo u Beogradu oduševljeno prihvatilo da se bavi krivičnopravnim progonom politički targetiranih lica zbog toga što su se usudili da se bave političkim aktivnostima na takav način da se suprotstavljaju vladajućoj politici sveopšte kapitulacije i predaje, te kontinuiranog kršenja Ustava Republike Srbije", naglasio je advokat Bralić.

(Beta, 22.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »