Neizvesno održavanje izbora za predsednika Demokratske stranke

Beta pre 6 sati

Izbori za predsednika Demokratske stranke (DS) neće biti održani 14. decembra ukoliko na sednici Glavnog odbora, zakazanog za subotu 26. oktobra, ne bude izabran organizacioni odbor za sprovođenje izbornog postupka.

Kako je agenciji Beta rečeno u vrhu te stranke, kandidati za predsednika su Zoran Lutovac i Miodrag Gavrilović, ali da postoji jedna grupa funkcionera kojoj se "ne sviđa nijedan od kandidata" i koja zbog toga pokušava da onemogući kvorum za održavanje Glavnog odbora.

"Glavni odbor ima 211 članova s pravom glasa. Ukoliko u subotu ne bude prisustvovalo najmanje 106 članova neće biti moguće da bude izabran organizacioni odbor za sprovođenje izbornog postupka i izbori neće moći da se održe do 16. decembra, kada je poslednji rok za izbornu skupštinu", rečeno je Beti u vrhu DS.

Zadatak organizacionog odbora je, pored ostalog, da utvrdi kvote za glasanje na Izbornoj skupštini.

Izvor Bete dodaje da jedna grupa iz rukovodstva stranke vrši pritisak na pojedine članove Glavnog odbora da u subotu ne prisustvuju zakazanoj sednici.

"Oni su pokušavali da pronađu trećeg kandidata, ali niko nije prihvatio da se kandiduje za predsednika stranke", rečeno je.

Za predsednika DS može da se kandiduje svako ko je najmanje šest meseci član stranke i ko dobije podršku 30 članova Glavnog odbora ili deset Opštinskih odbora.

(Beta, 23.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »