Kina pozvala članice da BRIKS izgrade u kanal solidarnosti Globalnog juga

Beta pre 6 sati

Zemlje BRIKS trenutno čine oko 30 odsto globalnog BDP-a, skoro polovinu svetske populacije i jednu petinu globalne trgovine nakon proširenja grupe u januaru, sa pet na 10 članica.

"Proširenje BRIKS-a je glavna prekretnica u njegovoj istoriji i značajan događaj u evoluciji međunarodne situacije", rekao je kineski predsednik Si Đinping u sredu na 16. Samitu BRIKS-a u Kazanju u Rusiji.

Si je dodao da je samit odlučio pozvati brojne nacije da postanu partnerske zemlje BRIKS-a, pozdravivši tu odluku kao "još jedan važan razvoj" grupe.

"Moramo da radimo zajedno na izgradnji BRIKS-a u primarni kanal za jačanje solidarnosti i saradnje među zemljama Globalnog juga i u avangardu za unapređenje globalne reforme upravljanja", naveo je Si.

Samit u Kazanju je prvo okupljanje lidera, nakon što su Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) 1. januara 2024. postali članice BRIKS-a, pridruživši se Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi.

Na samitu u sredu, Si je pozvao članice BRIKS-a da izgrade BRIKS kao put za mir i deluju kao čuvari zajedničke bezbednosti. On je pozvao zemlje BRIKS-a da se pridržavaju tri principa: bez širenja bojnog polja, bez eskalacije borbi i bez provokacija bilo koje strane, te da rade na deeskalaciji ukrajinske krize što je pre moguće.

Si se takođe osvrnuo na humanitarnu situaciju u Gazi i sukobe u Libanu te pozvao na hitan prekid vatre, prekid ubistava i neprestane napore ka sveobuhvatnom, pravednom i trajnom rešenju palestinskog pitanja.

Kineski predsednik je pozvao i na izgradnju BRIKS-a putem pravde, ali i na vođenje reforme globalnog sistema upravljanja, pozivajući članice BRIKS-a da se prilagode opštem trendu uspona Globalnog juga i aktivno odgovore na poziv zemalja da se pridruže Mehanizmu saradnje BRIKS-a.

On je rekao da grupa treba da unapredi proces proširenja članstva i uspostavljanja partnerskih zemalja i da unapredi zastupljenost i glas zemalja u razvoju u globalnom upravljanju. Navodeći hitnost reforme međunarodne finansijske arhitekture, Si je pozvao na jačanje Nove razvojne banke (NDB) i pozvao zemlje BRIKS-a da preuzmu vođstvo u promovisanju boljeg usklađivanja međunarodnog finansijskog sistema sa promenljivom dinamikom globalne ekonomije.

(Beta, 24.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »