Žofre: U Srbiji potreban inkluzivan dijalog političkih stranaka

Beta pre 6 sati

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je danas da je u Srbiji potrebno razvijati kulturu političkog dijaloga, a kod građana graditi poverenje u izborni proces.

"Potreban je inkluzivan dijalog među svim strankama i civilnim društvom... Političke partije moraju da pregovaraju kako bi došle do rešenja", rekao je on na panelu "Izbori kod kuće i u inostranstvu: diplomatske perspektive". Panel je održan u okviru trodnevne međunarodne konferencije organizacije Crta pod nazivom "Imamo li izbora - In effect, do we elect". {Related:213369} {Related:213373} {Related:213379} {Related:213388} Govoreći o primenama preporuka ODIR-a rekao je da postoji posvećenost vlade i pohvalio ulogu civilnog društva, kom je, dodao je, jasno da izbori nisu jedan dan već da je potrebno reformisati ceo proces.

Ukoliko nema poverenja u izborni proces, naveo je, neće biti poverenja u rezultate i dodao da "poverenje nije matematika nego kompromis".

"Evropska unija je velika mašina kompromisa. Demokratija znači kompromis i to je nešto što moramo da imamo i u Srbiji, i tu političku kulturu dijaloga", rekao je on. {Video1:} Ceo video materijal pogledajte OVDE.

(Beta, 24.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »