BBC vesti na srpskom

Kakav je afrički san glumca Idrisa Elbe

Od vitalnog je značaja da Afrikanci dobiju priliku da pričaju vlastite priče, kaže britanski glumac afričkog porekla.

BBC News pre 5 sati  |  Tomas Nadi - BBC njuz, Akra
Idris i Sabrina Elba
REUTERS/Mike Blake
Idris i Sabrina Elba

Britanski glumac Idris Elba rekao je za BBC da će se u narednoj deceniji preseliti u Afriku jer želi da podrži filmsku industriju kontinenta.

Ova 52-godišnja zvezda hit serije Žica stoji iza projekta izgradnje filmskog studija na tanzanijskom ostrvu Zanzibaru, kao i jednog u Akri, glavnom gradu Gane.

Rođen u Londonu, Elba, čija je majka iz Gane, a otac iz Sijera Leonea, veoma je vezan za Afriku.

Elba kaže da želi da iskoristi vlastitu popularnost kako bi podigao filmsku industriju u Africi, jer, dodaje, od vitalnog je značaja da Afrikanci dobiju priliku da pričaju sopstvene priče.

„Svakako bih razmotrio da se skrasim ovde; ne ni razmotrio, to će se desiti“, rekao je on u intervjuu na obodima sastanka u okviru filmske profesije u Akri.

„Mislim da ću se preseliti u narednih pet, 10 godina, ako bog da. Ovde sam da potpomognem filmsku industriju, to je desetogodišnji proces, a neću moći to da radim iz inostranstva.

„Moram da budem u zemlji, na kontinentu.“

Dodaje i da ne planira da živi samo na jednom konkretnom mestu.

„Živeću u Akri, živeću u Fritaunu [glavni grad Sijera Leonea], živeću na Zanzibaru. Ići ću tamo gde se pričaju priče - to je stvarno važno.“

Jedan od ciljeva mu je i da jednog dana snimi film u vlastitom studiju u Akri.

'Svet treba da upozna Afriku bolje'

Elba, koji je igrao južnoafričkog borca protiv aparthejda Nelsona Mandelu u filmu Dug put do slobode iz 2013. godine, veruje da je od suštinskog značaja za Afrikance da vode ceo proces snimanja filma.

A to znači: ispred kamere, iza kamere, ali i u finansiranju, distribuciji, marketingu i prikazivanju konačnog proizvoda.

Kao što filmska publika širom sveta zna razliku između američkih gradova kao što su Njujork i Los Anđeles, a da ih nije posetila, Elba želi da to isto učini sa Afrikom kako bi ljudi bolje razumeli taj kontinent.

„Filmska industrija je meka moć, ne samo u Gani, već širom Afrike.

„Ako pogledate bilo koji film ili bilo šta što ima veze sa Afrikom, videćete samo traumu, kako smo bili robovi, kako smo bili kolonizovani, kako je sve samo rat, a kad dođete u Afriku, shvatite da to nije istina.

„Dakle, veoma je važno da mi pričamo priče o našoj tradiciji, našoj kulturi, našim jezicima, razlikama između jednog jezika i drugog. Svet to ne zna.“

Uz nigerijski Nolivud koji izbacuje stotine filmova godišnje, filmovi su verovatno jedan od najuspešnijih izvoznih proizvoda zemlje.

Postoji i tradicija, naročito u delovima frankofone Afrike, snimanja filmova visokog kvaliteta.

Elba je prethodno rekao da u afričkoj filmskoj industriji postoji talenat, ali da „nedostaju ustanove".

Izveštaj Uneska iz 2022. godine govori u prilog oceni glumca.

Agencija UN-a za kulturu saopštila je da uprkos „značajnom porastu produkcije“, biznis pravljenja filmova širom Afrike ometaju problemi kao što su piraterija, nedovoljne prilike za obuku i nedostatak zvaničnih filmskih institucija.

Elba veruje da uz pravi zamajac i učešće vlada spremnih da stvore inspirativno okruženje, može da se uspostavi pozitivni začarani krug.

„Moramo da uložimo u naše pripovedanje zato što kad vidite mene, vidite male verzije sebe, a to nas sve ohrabruje.“

(BBC News, 10.25.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »