Iran - vesti

Referendum o nezavisnosti iračkog Kurdistana

RTS pre 15 minuta
RTS: Referendum o nezavisnosti iračkog Kurdistana
U provincijama iračkog Kurdistana i na spornim teritorijama na koje polažu pravo i Bagdad i kurdske vlasti održan referendum o nezavisnosti. Veliki broj stanovnika Kurdistana izašao je na referendum, ignorišući pritisak Bagdada, pretnje iz Turske i Irana. Iračka vojska zajedno sa turskom armijom, započela je "velike manevre" na zajedničkoj granici dveju zemalja. Guteres zabrinut zbog referenduma.
Odziv glasača na današnjem referendumu u Kurdistanu bio je 78 odsto, a konačni rezultati glasanja očekuju se u roku od 72 sata, objavila je kurdska televizija. Oko 5,2 miliona birača u Kurdistanu izjašnjava se o predlogu da taj... »

Istorijski dan za Kurde: Nova država ili novi sukobi?

Politika pre 3 sata
Rastu strahovi od izbijanja sukoba u kojem bi Kurdi za neprijatelje mogli da imaju iračku saveznu vojsku i šiitske snage, ali i Tursku, Iran i sirijske provladine snage.- Erdogan zapretio je danas vojnom intervencijom u Iraku kao odgovor na održavanje referenduma iračkih Kurda o nezavisnosti..- Erdogan i Putin razgovarali telefonom o kurdskom referendumu
BAGDAD - Kurdi na severu Iraka danas izlaze na referendum o nezavisnosti i ovaj dan je za Kurde istorijski, budući da postoji dilema - da li će nakon referenduma posle 100 godina težnji, konačno nastati kurdska država ili će... »

Iran odbacio Trumpove tvrdnje da pomaže Sjevernoj Koreji

Al Jazeera pre 4 sata
Teheran je odbacio tvrdnje američkog predsjednika da je Islamska Republika pomagala Pjongjangu da izradi nuklearni arsenal.
Iran je odbacio tvrdnje američkog predsjednika Donalda Trumpa da je ta država pomagala Sjevernoj Koreji da izradi nuklearni arsenal kao "nonsens". Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Bahram Ghasemi je odgovorio na poruku... »

Tramp uveo novu zabranu ulaska u SAD, lista proširena na osam zemalja

Novi magazin pre 10 sati
B92: Tramp ima novu zabranu ulaska u SAD, na listi osam zemalja
Američki predsednik Donald Tramp potpisao je novu uredbu o zabrani ulaska u SAD koja se odnosi na državljane osam zemlja, uključujući Severnu Koreju i Venecuelu, saopšteno je kasno sinoć u Vašingtonu.
Nova uredba zameniće dosadašnju i stupiće na snagu 18. oktobra. Zabrana se odnosi na državljane Čada, Irana, Jemena, Libije, Sirije, Severne Koreje, Somalije i Venecuele. Uredba podrazumeva zabranu izdavanja viza za državljane... »

Novo žarište: Tramp gazi nuklearni sporazum sa Iranom — EU otkazuje poslušnost

Sputnik pre 5 sati
Ni Rusiji ni Kini ne bi se dopala odluka SAD da izađu iz sporazuma. Na taj način bismo dobili još jedno otvoreno međunarodno pitanje oko kojeg će se u budućnosti lomiti koplja.
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je već odlučio hoće li se povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom pre 15. oktobra, dana kada ističe rok za resertifikaciju, odnosno podnošenje izveštaja o tome poštuje li Iran... »

Iran dronovima napao džihadiste u Siriji

RTS pre 5 sati
B92: Napad dronovima Revolucionarne garde na ID u Siriji
Iranska Revolucionarna garda napala je dronovima baze Islamske države u istočnom delu Sirije, objavila je iranska državna televizija.
U napadu u blizini sirijsko-iračke granice u nedelju su uništene vojna oprema i municija. U junu, Iran je ispalio rakete na istočni deo Sirije, gađajući baze Islamske države, koja je preuzela odgovornost za napade u Teheranu u... »

Deset miliona mrtvih u sekundi: Razgovor koji bi američki establišment voleo da sakrije

Blic pre 9 sati
Komentator austrijskog dnevnika „Prese“ piše da američkom predsedniku Trampu možda i nije toliko stalo do poništenja nuklearnog ugovora s Iranom, već se ne miri s činjenicom da ga je potpisala prethodna administracija Baraka Obame.
Problem je ponos, demonstracija snage. „Kada bi se samo našao način da sada Tramp ponovo da zeleno svetlo za ugovor, kao, dila nije ni bilo dok ga on nije priznao“, prenosi reči ovog komentatora RTS. Plus, u pesimističkom... »

Izrael komada ljutog neprijatelja i polako "osvaja" Bliski istok

Vesti online pre 10 sati
Nije bilo tako davno kada su iz Iraka "prštale" pretnje na račun Izraela. Međutim, danas je Irak senka države iz vremena Sadama Huseina. Štaviše, uskoro i njegova celovitost može biti dovedena u pitanje, dok Tel Aviv može dobiti vrlo važnog saveznika u arapskom svetu i to na granici sa Iranom - Irački Kurdistan.
Kurdi su najbrojniji narod na svetu koji nema svoju državu. Razbijeni u četiri države - Irak, Iran, Tursku i Siriju - uvek su se u njima osećali kao građani drugog reda. - U Iraku, koji je osnovan 1922. godine, od prvog dana... »

Danas referendum iračkog Kurdistana o nezavisnosti: Spremni su da "plate bilo koju cenu radi slobode"

Telegraf pre 14 sati
Turska i Iran su zabrinuti da bi referendum mogao da raspali separatističke strasti unutar brojne kurdske populacije u te dve zemlje
Građani iračkog Kurdistana danas bi trebalo da se izjasne na referendumu o nezvisnosti tog regiona od Iraka. "Postoje dva scenarija kako Katalonija i Kurdistan mogu da se otcepe - kao Crna Gora ili kao Kosovo"! Kako je izjavio... »

Irak blokirao sve letove iz i do iračkog Kurdistana

Blic pre 19 sati
Iran je danas saopštio da su svi letovi do i iz iračkog Kurdistana blokirani na zahtev vlade, dan uoči referenduma o nezavisnosti Kurdistana.
- Na zahtev centralne vlade Iraka, svi letovi iz Irana do Sulejmanije i Erbila (prestonica Kurdistana), kao i svi letovi kroz naš vazdušni prostor poreklom iz Kurdistana su obustavljeni - saopštio je portparol Vrhovnog saveta... »

©2017 Netmark d.o.o.