Zoran Zaev - vesti

Brat premijera Makedonije tužio potpredsednika VMRO DPMNE za klevetu

Novi magazin pre 3 dana
Brat premijera Makedonije Vice Zaev tužio je potpredsednika najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE Aleksandra Nikoloskog za uvredu i klevetu i zatražio odšetu od 30.000 denara (500 evra).
Kako su preneli lokalni mediji, brat premijera Zorana Zaeva je Nikoloskog tužio zbog toga što je u jednom televizijskom intervjuu u oktobru prošle godine rekao da njegova porodica dobija sve glavne biznise u državi. Potpredsednik... »

Postoji li život posle spora oko imena?

Dojče vele pre 3 dana
Spor oko imena Makedonije odavno je spoljnopolitičko strašilo u čijoj senci stranke mogu da rade na svojim unutrašnjepolitičkim ciljlevima, smatra DW-urednik redakcije na grčkom Spiros Moskovu.
Anahrono obojeni i već decenijama postojeći spor oko imena između Makedonije i Grčke, ostatak nazadne balkanske politike na obodu EU, često je izazivao potrese u obojim zemljama. A posebno kada se na vidiku pojavilo rešenje... »

Otvoren put ka velikoj Albaniji?

Vesti online pre 5 dana
Makedonski parlament je u kasnim popodnevnim satima u petak, dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandmane kojima je ta država preimenovana u Republiku Severnu Makedoniju.
- Hvala bogu, za te odluke ne treba potpis predsednika Ivanova. Parlament je zajedno sa ustavnim amandmanima doneo odluku o proglasu amandmana i o proglasu Ustavnog zakona - rekao je makedonski premijer Zoran Zaev, koji je tokom... »

Sada i zvanično: Makedonija je Republika Severna Makedonija

Srbija danas pre 5 dana
Sa objavom u Službenom listu stupa na snagu novo ime Makedonije
U šestom broju „Sluzbenog lista Makedonije“ objavljena je odluka o promeni Ustava sa kojom stupa na snagu primena novog imena države - Republika Severna Makedonija. Odluku je potpisao predsednik Sobranja Talat Džaferi, a premijer... »

Stupila na snagu odluka o Sjevernoj Makedoniji

Al Jazeera pre 5 dana
Makedonski dokumenti koji su u međunarodnoj upotrebi treba da se usaglase u roku od pet godina.
U šestom broju Službenog lista Makedonije objavljena je odluka o promjeni Ustava sa kojom stupa na snagu primjena novog imena države - Republika Sjeverna Makedonija. Kako tvrdi Tanjug, odluku je potpisao predsjednik Sobranja... »

Zaev se neformalno sreo sa Haradinajem na Aerodomu u Prištini

Novi magazin pre 5 dana
Premijer Makеdonije Zoran Zaev sreo se neformalno sa kosovskim kolegom Ramušom Haradinajem u Prištini, objavili su danas makedonski mediji.
Zaev se sa Haradinajem sreo juče na prištinskom aerodromu dok je čekao let za Nemačku, gde će makedonski premijer iskoristiti deo zimskog odmora. Iz Vlade Makedonije su za portal nedeljnika Fokus potvrdili da Zaev ove sedmice... »

Cipras: Idemo do kraja u sprovođenju Prespanskog sporazuma

Dnevnik pre 5 dana
ATINA: Grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je rešenost da ide do kraja u sprovođenju Prespanskog sporazuma sa Skopljem, poručujući da, kao što se severni sused nije povukao, tako se ni Grčka neće povući.
Cipras je, na konferenciji posvećenoj Prespanskom sporazumu, još jednom čestitao svom makedonskom kolegi Zoranu Zaevu i rekao da se ovim sporazumom Grčka oslobodila nacionalizma i kvazipatriotizma, a da je isto bilo učinjeno i sa... »

Zaev: Republika Severna Makedonija postaje globalna država, rame uz rame sa evropskim vršnjacima!

Kurir pre 7 dana
Republika Severna Makedonija postaje "globalna država" na međunarodnoj sceni, rame uz rame sa evropskim vršnjacima, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev na prvoj konferenciji za novinare posle usvajanja ustavnih izmena u parlamentu.
On je izrazio očekivanje i da će grčki parlament spoznati svoju istorijsku ulogu u ovom trenutku. Zaev je odbacio mogućnost da bi predsednik Makdonije Đordje Ivanov mogao da spreči proglašenje izmena ustava, jer, kako je rekao,... »

Zaev poziva Grke da ratificiraju sporazum o makedonskom imenu

Al Jazeera pre 7 dana
Zoran Zaev je uvjeren da će i članovi grčkog parlamenta pronaći snage da donesu odluku o ratifikaciji.
Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je svoje grčke prijatelje da ostave iza sebe stari spor te da i oni ratificiraju sporazum kojim će se njegova domovina preimenovati u Republiku Sjevernu Makedoniju. U petak je sporazum... »

Zaev: Živela Makedonija, živela Republika Severna Makedonija

Danas pre 7 dana
Premijer Makedonije Zoran Zaev završio je današnje obraćanje novinarima, prvo posle usvajanja ustavnih izmena u parlamentu, rečima „Živela Makedonija, živela Republika Severna Makedonija“.
Na prvoj konferenciji za novinare posle usvajanja ustavnih izmena, Zaev je odbacio mogućnost da bi predsednik Makdonije Đorđe Ivanov mogao da spreči proglašenje izmena ustava, jer, kako je rekao, za ustavne amandmane nije... »

©2018 Netmark d.o.o.