Arhiva » Vesti » Studio B 18.03.2016

Poslovni forum u Solunu

Studio B petak, 18. mart 2016.  |  Studio B,

Predstavljeni potencijali Beograda na Grčko-srpskom poslovnom forumu u Solunu.

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević boravi u Solunu gde predstavlja Grad Beograd na Grčko-srpskom poslovnom forumu koji se održava u organizaciji Grčko-srpske privredne komore. Na ovom važnom događaju za privrede dve zemlje učestvuje preko 470 učesnika koji razgovaraju o konkretnoj budućoj saradnji i investicijama.

- Iskoristićemo svaku priliku da predstavimo potencijale Beograda, da pokažemo koliko je učinjeno do sada na poboljšanju investicione klime i koliko spremnih projekata imamo za razne profile investitora. Važno je napomenuti da je Beograd i novousvojenim generalnim urbanističkim planom još jednom potvrdio svoju posvećenost širenju infrastrukturno potpuno opremljenih privrednih zona pa očekujemo i odziv grčkih privrednika koji bi svoju proizvodnju pokrenuli kod nas - rekao je Borko Milosavljević.

Prema njegovim rečima, robna razmena između Grčke i Makedonije je za 50 odsto veća nego između Grčke i Srbije i to je podatak koji pokazuje veliki neiskorišćeni potencijal u privrednoj saradnji dve zemlje. Imajući u vidu i tradicionalno dobre odnose dva naroda, kao i dobru komunikaciju na svim drugim poljima, jasno je da i unapređenju privredne saradnje nema prepreka.

- Samo tri odsto srpskog izvoza se u svet plasira preko luke Solun. S obzirom na infrastrukturnu povezanost, skori završetak auto-puta i obnovu delova pruge na Koridoru 10, ova luka srpskoj privredi postaje još bliža pa treba, u saradnji sa grčkim partnerima, raditi na intenziviranju saradnje i značajnom povećanju obima poslovanja i razmene između dve zemlje - istakao je Milosavljević.

Za vreme foruma se takođe prezentuje i bogata turistička ponuda Beograda, razni događaji kojima je naš grad domaćin, a i posebni programi sa osvrtom na grčko-srpsko prijateljstvo i zajedničko stradanje dva naroda.

- Oko milion srpskih turista poseti Grčku u letnjoj sezoni. Očekujemo da specijalno osmišljenim programima privučemo više grčkih turista u Beograd i Srbiju, jer smatramo da imamo veliki potencijal da smanjimo sadašnji deficit u turističkoj saradnji - naglasio je Borko Milosavljević.

Beograd nove partnere iz Grčke očekuje u skoroj budućnosti, pre svega kroz „greenfield" investicije, ali i ulaganja u neke od već pripremljenih infrastrukturnih projekata ukupne vrednosti oko 10 milijardi evra.


Objavljeno na sajtu studiob.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Grčka

©2019 Netmark d.o.o.