Arhiva » Vesti » Glas Zapadne Srbije 03.09.2016

Banja Ljig nije u nadležnosti opštine

Glas Zapadne Srbije subota, 3. septembar 2016.

Ljig – Povodom dopisa koji je Ministarstvo turizma uputilo opštini Ljig, vezano za uređenje banje, načelnik opštinske uprave Stevo Vranešević je rekao da nad banjskim kompleksom

u koji spada hotel, bazen i česma sa lekovitom vodom, opština nema ingerencije.

On je u izjavi Glasu zapadne Srbije rekao da je ovaj kompleks pripadao društvenom preduzeću „Sloboda“ koje je kasnije postalo društvo sa ograničenom odgovornošću i poslovalo je u okviru JKP „Beogradske elektrane“ .

Ovaj banjski kompleks u okviru komunalnog preduzeća imao je kako kaže Vranešević rekreativnu funkciju.

"Međutim, novim zakonom komunalna preduzeća izgubila su to pravo pa je formirano novo preduzeće ’Suvobor doo’ u oviru koga se nalazio banjski kompleks, hotel Ljig, motel i autobuska stanica, poslovni objekat Rajac u kome su se nalazile kancelarije i hotel u Belanovici“, tvrdi načelnik i dodaje da je ovo preduzeće u stečaju i da je stečajni postupak u toku.

"Opština je jedan od poverilaca i nama je u interesu da se stečajni postupak što pre okonča, što zbog novca koji potražujemo, što zbog daljeg razvoja banje", ističe načelnik. On tvrdi da opština Ljig ima ingerencije samo na javnim površinama u banji a to se odnosi na puteve i deo parka, ali da nad objektima u banjskom kompleksu nemaju čak ni pravo prilaska, što dodatno otežava kontrolu izvorišta lekovite vode koje se nalazi u okviru zemljišta na kome se nalazi hotel.

Vranešević podseća da je pre osam godina na oko 400 metara od hotela, Ministarstvo rudarstva napravilo bušotinu sa ciljem da uradi ispitivanje banjske vode koje je zbog nedostatka sredstava prekinuto.

"Tu se trenutno nalazi zacevljena bušotina, ali ako država nema sredstava da to ispitivanje završi, opština je tu bespomoćna", ističe načelnik OU i dodaje da jedino što mogu da urade jeste eventualno ograđivanje prostora oko bušotine.

Vranešević kaže da bi najbolje bilo da se nadležni iz ministarstva turizma lično uvere na licu mesta sa stanjem u banji Ljig i da ukoliko je to u njihovoj moći pomognu u razrešenju i okončanju stečajnog postupka, kao bi se kapaciteti ovog banjskog kompleksa što pre stavili u funkciju turističke ponude opštine i zapošljavanja određenog broja građana.

Glas zapadne Srbije


Objavljeno na sajtu glaszapadnesrbije.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Ljig

©2019 Netmark d.o.o.