Arhiva » Vesti » Blic 28.11.2016

Izabrani predsednik, ambasadori i konzuli "Pesničke republike"

Sto dvadeset pesnika iz 43 grada Srbije i regiona, koji su proteklog vikenda na maternjem jeziku čitali svoje stihove u „Banatskom kulturnom centru“ u Novom Miloševu, postali su članovi novoosnovane „Pesničke republike“.

Blic ponedeljak, 28. novembar 2016.  |  Rada Šegrt

Za predsednika je imenovan pesnik Simon Grabovac, himna je „banatsko veliko kolo“, a ambasadori i počasni konzuli postali su pesnici iz stranih država. Ustav „Pesničke repubike“ napisao je Radovan Vlahović, direktor „Banatskog kulturnog centra“.

- Članovi Vlade „Pesničke republike“ su dr Zoran Đerić, Franja Petrinović, Goran Ibrajter, Senka Vlahović Filipov i Jovan Gvero. Ambasadori su Johan Lavundi (Nemačka), Lujza lang Oven (Amerika), Eleonora Luthander (Švedska), Franjo Frančić (Slovenija), Zdravko Odorčić (Hrvatska), Jelena Ćirić (Češka), Katia Vunderlin (Švajcarska), Svetlana Matić (Austrija), Elena Askarova (Rusija), Mensur Ćatić (Bosna i Hercegovina), Tatjana Crnjanski (Kanada), Peter Tvrdonj (Slovačka), Branka Korać (Holandija), Igor Trpčeski (Makedonija), Ani Stajkova Ivanova (Bugarska), dr Slavomir Gvozdenović (Rumunija), Mila Mihajlović (Italija), Boris Lazić (Francuska), Albert Halas (Mađarska), Vesna Ubavčić (Australija) – saopštio je Radovan Vlahović, književnik i osnivač manifestacije.

„Pesnička republika“ izdala je pasoš i državljanstvo svakom pesniku koji je nastupao na manifestaciji i oni su upisani u Knjigu državljana. Nastup svakog od njih biće objavljen na Jutjubu, sa po jednim video-klipom za svakog pesnika. Ista pesma će biti štampana u posebnom zborniku pod nazivom„Pesnička republika“ koji će biti besplatno deljen autorima na 8. Evropskom fejsbuk pesničkom festivalu u martu 2017. u Novom Sadu. Manifestacija je proistekla iz Evropskog fejsbuk pesničkog festivala koji „Banatski kulturni centar“ tradicionalno organizuje na novosadskom Salonu knjige. Novosadskim sajmom. Ovaj festival je za sedam godina, u stvarnom i virtualnom svetu, okupio oko 3.000 pesnika.

- Mnogo je nevernih Toma, koji veruju televiziji, novinama i političarima, umesto da osluhnu glas svog unutrašnjeg bića i daju svom životu, iskazivanjem kroz umetničko stvaralaštvo, uzvišeni i neponovljivi smisao. Davanjem najboljeg dela duše poeziji i kulturi, pojedinac se oradošćuje, snaži i potvrđuje svoju posebnost, a kroz „Pesničku republiku“ planetarno oslobađa i sebe i druge od nametnute napasti ideologija koje ga potiru i gone na samoukinuće njegove čovečnosti. I zato „Pesnička republika“ - kaže njen tvorac Radovan Vlahović.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

"Pesnička Republika" dobila 120 državljana

B92 ponedeljak, 28. novembar 2016.

Osnovana Pesnička republika

RTV ponedeljak, 28. novembar 2016.

Osnovana Pesnička republika

Danas ponedeljak, 28. novembar 2016.

Ključne reči

Nemačka

©2018 Netmark d.o.o.