Arhiva » Vesti » Kurir 28.11.2016

Svet treba da peva, a ne da ratuje: U Banatu osnovana Pesnička republika!

Poslednjeg novembarskog vikenda u Novom Miloševu osnovana je "Pesnička republika". Dvodnevna kulturna manifestacija, u ovom selu kod Novog Bečeja, okupila je 120 pesnika iz 43 mesta širom Srbije, ali i iz regiona.

Kurir ponedeljak, 28. novembar 2016.

Radovan Vlahović, književnik i direktor "Banatskog kulturnog centra", pojašnjava šta ga je opredelilo da 26. i 27. novembra organizuje pesnički hepening neobičnog naziva, čiji je moto "Svet treba da peva, a ne da ratuje".

""Pesnička republika" je simbolička država svih pesnika. Ima sve atribute države - ustav, himnu, predsednika, vladu, ambasadore, počasne konzule... Dužnost predsednika, vlade, ali i državljana jeste da svugde i na svakom mestu afirmišu poeziju. Za predsednika je imenovan pesnik Simon Grabovac, za ambasadore i počasne konzule brojni pesnici iz stranih država, dok je za himnu odabrano "Banatsko veliko kolo". Vladu "Pesničke republike" čine: dr Zoran Đerić, Franja Petrinović, Goran Ibrajter, Senka Vlahović Filipov i Jovan Gvero", kaže Vlahović i podseća da je ova manifestacij proistekla iz Evropskog fejsbuk pesničkog festival, koji "Banatski kulturni centar" tradicionalno organizuje na Salonu knjige, u saradnji sa Novosadskim sajmom.

Foto: Saša Urošev Vlahović podvlači da osnivanjem "Pesničke republike" želi da asfirmiše ideju decentralizacije i demetropolizacije kulturnih zbivanja:

"Budući da poezija ne poznaje granice, jezike, države i ograničenja, svi koji pišu i vole i da čitaju poeziju imaju pravo da budu državljani "Pesničke republike". Inače, izdali smo pasoš i državljanstvo svakom pesniku koji je nastupao na ovoj manifestaciji", rekao je Vlahović.

Foto: Saša Urošev Potporu dvodnevnom festivalu dala je opština Novi Bečej, čiju je projektnu aktivnost "Gradovi u fokusu" finansijski podržalo Ministarstvo kulture.

S.U.


Objavljeno na sajtu kurir.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

"Pesnička Republika" dobila 120 državljana

B92 ponedeljak, 28. novembar 2016.

Osnovana Pesnička republika

RTV ponedeljak, 28. novembar 2016.

Osnovana Pesnička republika

Danas ponedeljak, 28. novembar 2016.

Ključne reči

Banat

©2018 Netmark d.o.o.