Arhiva » Vesti » Danas 28.11.2016

Osnovana Pesnička republika

Danas ponedeljak, 28. novembar 2016.  |  Piše: Danas Online

Novoosnovana Pesnička republika dobila je svoje prve državljane – 120 pesnika koji su 26. i 27. novembra učestvovali na istoimenoj manifestaciji u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu.

Pesnici su došli iz 43 grada iz Sbije i regiona. Za predsednika je imenovan pesnik Simon Grabovac, za ambasadore i počasne konzule brojni pesnici iz stranih država, a za himnu je odabrano Banatsko veliko kolo, navodi se u saopštenju organizatora.

Manifestacija je proistekla iz Evropskog fejsbuk pesničkog festivala koji Banatski kulturni centar tradicionalno organizuje na Salonu knjige u saradnji sa Novosadskim sajmom. Ovaj festival okupio je u stvarnom i virtualnom svetu oko 3000 pesnika za 7 godina.

Banatsko veliko kolo je na svečanom otvaranju izveo, na gajdama, Vanja Ilijev.

Osnivač manifestacije i autor Ustava Pesničke republike je književnik i direktor BKC-a Radovan Vlahović. Osnivač je imenovao predsednika, vladu, ambasadore i počasne konzule.

Kako navode, Pesnička republika izdavala je pasoš i državljanstvo svakom pesniku koji je nastupao na manifestaciji u Novom Miloševu. Svi pesnici upisani su u Knjigu državljana.

Nastup svakog pesnika biće objavljen na Jutjubu, po jedan video-klip za svakog pesnika. Ista pesma će biti štampana u posebnom zborniku pod nazivom Pesnička republika koji će biti besplatno deljen autorima na 8. Evropskom fejsbuk pesničkom festivalu u martu 2017. u Novom Sadu.

U galeriji Banatskog kulturnog centra, povodom manifestacije, priređena je i konceptualna izložba pod nazivom “I zato Pesnička republika” autora Radovana Vlahovića.

Pesnička republika, kao i celokupno delovanje Banatskog kulturnog centra, svojim osnivanjem osnažuje, podržava i afirmiše ideju decentralizacije i demetropolizacije kulturnih zbivanja.

Pesnička republika u organizaciji Banatskog kulturnog centra je deo projektnih aktivnosti Opštine Novi Bečej – „Grada u fokusu” – na osnovu odluke Ministarstva kulture i informisanje Vlade Republike Srbije.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

"Pesnička Republika" dobila 120 državljana

B92 ponedeljak, 28. novembar 2016.

Osnovana Pesnička republika

RTV ponedeljak, 28. novembar 2016.

©2018 Netmark d.o.o.