Arhiva » Vesti » Blic 11.01.2017

Vučić indijskim privrednicima: Srbija je idealna za ulaganje

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Mumbaiju sa predstavnicima indijskih kompanija, koje su zainteresovane za ulaganja u Srbiju i sa njima razgovarao o mogućnostima saradnje, poručivši da je Srbija idealno mesto za ulaganje.

Blic sreda, 11. januar 2017.  |  Tanjug

Vučić je privrednicima u Mumbaju rekao i da mi ono što obećamo i ispunimo i da Srbija ima velike mogućnosti koje nudi i pruža investitorima.

"Kada bi me pitali koja je najbolja zemlja u Evropi za investiranje odmah bih rekao da je to Srbija ali ne zato što sam iz Srbije i njen premijer i daću sve od sebe da vas u to uverim" rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je privreda indijske države Maharastra zainteresovana za privrednu saradnju sa Srbijom.

On je, nakon razgovora sa glavnim ministrom Maharastre Devendrom Fadnavisom preneo da je razgovarao o uspostavljanju saradnje, dodajući da smo mi za njih nepoznato tlo, kao i oni za nas, jer se do sada nismo pojavljivali ovde, a ni oni u Srbiji.

Navodeći da Maharastra ima između 112 i 120 miliona stanovnika, primetio je da bi ona, da je samostalna država, bila deseta najveća zemlja u svetu.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da se razmene delegacije koje bi proučile koje su moguće oblasti saradnje, razgovaralo se o turizmu, poljoprivredi i IT sektoru, a najveće industrijalce tog dela Indije, dodao je premijer, a koji žele da ulažu i u našu zemlju, pokušaće da "privoli da investiraju svoj veliki novac".

"Oni imaju mnogo novca i traže načine da prošire svoje poslovanje. Poslaće svoju delegaciju u Srbiju, a posebno su zainteresovani za poljoprivredu", rekao je Vučić dodajući da su zainteresovani za saradnju sa našim institutima, za transfer znanja, kao i da postoji mogućnost izvoza semena i mnogih drugih stvari.

Napomenuo je i da je glavni ministar veoma mlad, da ima 44 godine, što znači izuzetno mlad funkcioner za indijske pojmove, te da pred sobom ima veliku budućost.

"On će, pošto je izuzetno uspešan, verovatno biti premijer Indije, što je veoma važno za nas i našu zemlju. Uspostavljamo kontakte i otvaramo vrata jednom velikom tržištu i Srbiju za dolazak njihovih investitora", naglasio je Vučić.

Takođe, kazao je da je velika čast za našu zemlju, što će sutra otvoriti Mumbajsku berzu, jer su je do sada veliki lideri otvarali i zatvarali.

"Prošle godine bio je šeik Muhamed koji ima razmenu od 60 milijardi dolara sa Indijom, a mi sa 130 miliona dolara dobijamo takvu veliku privlegiju, što je velika cast", zaključio je Vučić.

„Naši odnosi su dobri, ali je potrebno pojačati ekonomsku saradnju“, istakao je Sudir Mehta, direktor Pinnacle industries i naglasio da je od 2013. do 2015. godine skoro dvostruko uvećana trgovinska razmena između Indije i Srbije, ali još nedovoljno s obzirom na mogućnosti dveju zemalja.

U saopštenju vladine Kancelarije za odnose sa medijima navodi se da je on naglasio da su indijski investitori zainteresovani za jačanje ekonomske saradnje i to naročito u oblasti infrastrukture, obnovljive energije, informacionih tehnologija, poljoprivrede, bankarstva i turizma, kao i naučno-tehničke i oblasti tekstilne industrije.

Premijer Vučić je obavestio indijske privrednike o ekonomskim reformama koje je srpska vlada sprovela u poslednje dve godine, kao i o paketu ekonomskih mera za podršku stranim investitorima. On je naglasio da je poslovna klima u Srbiji značajno bolja i da je podrška Vlade za otvaranje novih radnih mesta naišla na veliko interesovanje nekih od najvećih evropskih kompanija.

Kako je saopšteno, Vučić je istakao da zbog ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama EU, CEFTA, Turskom, SAD, kao i zemljama Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana, Srbija danas predstavlja veoma interesantnu destinaciju za direktne strane investicije sa najvećim potencijalnim tržištem.

Indijski privrednici smatraju da je Srbija, pored dobre investicione klime, i lokacijski veoma zanimljiva za njihove investitore zbog mogućnosti da za kratko vreme svoju robu dostave do evropskog i ruskog tržišta.

Premijer Vučić sutra završava trodnevnu posetu Indiji otvaranjem Mumbajske berze.

Ranije danas, Vučić se u Mumbaiju sastao sa glavnim ministrom države Maharastra Devendrom Fadnavisom, sa kojim je razgovarao o boljoj saradnji u oblasti poljoprivrede, prerade semena i drugim tehnologijama za preradu hrane, ali i privlačenju većeg broja indijskih investitora u Srbiju.

Tema razgovora bile su i zajedničke kompanije u sektoru informacionih tehnologija.

Premijer Vučić je istakao da bi bilo veoma važno raditi na uzajamnoj promociji Srbije i Indije, kao turističkih destinacija.

„Ovo će biti novi zamah u našoj saradnji, naročito u oblasti poljoprivrede“, rekao je glavni ministar Fadnavis i naglasio da je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Indiju velika mogućnost za srpske kompanije.

Dvojica sagovornika dogovorili su formiranje zajedničkih timova, koji će istražiti sve mogućnosti saradnje Srbije i Maharastre, desete najmnogoljudnije države na svetu.

Premijer Vučić pozvao je glavnog ministra Fadnavisa da sa delegacijom indijskih privrednika poseti Srbiju.

Odlaskom u Mumbaj premijer Srbije nastavio je višednevnu posetu Indiji, u okviru koje se juče sastao sa indijskim premijerom Naredndrom Modijem i učestvovao na samitu "Vibrant Gudžarat", u indijskom gradu Gandinagaru.

Unapređenje ekonomske saradnje i političkih odnosa i dolazak indijskih investitora u Srbiju su među majvažnijim temama posete premijera Indiji.

Vučić i Modi su, prema rečima premijera Srbije, imali dug i srdačan razgovor i saglasili se po pitanju najvećeg broja važnih političkih tema u današnjem svetu.

- Mnogo je važnije da smo razgovarali o svim aspektima bilateralne saradnje, o tome šta treba da uradimo da bismo uvećali našu trgovinsku razmenu koja je na nivou od 130 miliona dolara. Mislim da možemo ne da je udvostručimo ili utrostručimo, već da dođemo do milijarde za svega pet do sedam godina," rekao je premijer novinarima nakon sastanka.

On je potom u obraćanju na samitu "Vibrant Gudžarat" rekao da će Srbija obezbediti najbolje moguće uslove za kompanije iz Indije koje budu investirale u našoj zemlji.

- Obezbedićemo najbolje uslove za indijske kompanije, a nadam se da će i srpske kompanije naći ovde u Indiji plodno tlo za naše investicije - rekao je Vučić.

Premijer se sastao i sa Vidžajem Rupanijem, glavnim ministrom savezne države Gudžarat u kojoj se održava samit nakon čega je novinarima rekao da je postignut dogovor da privredna delegacija te države, sa premijerom Indije Narendrom Modijem i Rupanijem na čelu, dođe u Beograd.

Kako je dodao srpska delegacija razgovarala je sa predstavnicima Federacije indijskih privrednih komora i o dolasku više turista u Srbiju.

U nastavku posete premijer Vučić će razgovarati i sa predstavnicima najvećih indijskih kompanija i prisustvovati svečanom otvaranju Mumbajske berze.

"Vibrant Gudžarat globalni samit" predstavlja jedan od najznačajnijih političko-ekonomskih skupova u Indiji.

Samit okuplja šefove država i vlada, korporacija, predstavnike privrednih komora i industrijskih asocijacija, malog i srednjeg preduzetništva, naučnike i eksperte.

Na samitu su učestvovali predstavnici više od 100 država, 2.000 indijskih i stranih kompanija, a očekuje se više od 2 miliona posetilaca.

Partnerske zemlje su SAD, Francuska, Velika Britanija, Poljska, Holandija, Danska, Singapur, Kanada, UAE, Australija i Japan.

Vučić se juce u Indiji sastao i sa Dmitrijem Rogozinom, potpredsednikom Vlade Ruske Federacije.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.