Arhiva » Vesti » Danas 11.01.2017

Nedovoljna trgovinska razmena Indije i Srbije

Danas sreda, 11. januar 2017.  |  Piše: Danas Online Piše: Boris

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Mumbaiju sa predstavnicima indijskih kompanija, koje su zainteresovane za ulaganja u Srbiju i sa njima razgovarao o mogućnostima saradnje.

„Naši odnosi su dobri, ali je potrebno pojačati ekonomsku saradnju“, istakao je Sudir Mehta, direktor Pinnacle industries i naglasio da je od 2013. do 2015. godine skoro dvostruko uvećana trgovinska razmena između Indije i Srbije, ali još nedovoljno s obzirom na mogućnosti dveju zemalja. On je naglasio da su indijski investitori zainteresovani za jačanje ekonomske saradnje i to naročito u oblasti infrastrukture, obnovljive energije, informacionih tehnologija, poljoprivrede, bankarstva i turizma, kao i naučno-tehničke i oblasti tekstilne industrije.

Premijer Vučić je obavestio indijske privrednike o ekonomskim reformama koje je srpska vlada sprovela u poslednje dve godine, kao i o paketu ekonomskih mera za podršku stranim investitorima. On je naglasio da je poslovna klima u Srbiji značajno bolja i da je podrška Vlade za otvaranje novih radnih mesta naišla na veliko interesovanje nekih od najvećih evropskih kompanija.

Premijer Vučić je istakao da zbog ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama EU, CEFTA, Turskom, SAD, kao i zemljama Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana, Srbija danas predstavlja veoma interesantnu destinaciju za direktne strane investicije sa najvećim potencijalnim tržištem.

Indijski privrednici smatraju da je Srbija, pored dobre investicione klime, i lokacijski veoma zanimljiva za njihove investitore zbog mogućnosti da za kratko vreme svoju robu dostave do evropskog i ruskog tržišta.

Pre toga, Vučić se sastao i sa glavnim ministrom države Maharastra Devendrom Fadnavisom, sa kojim je razgovarao o boljoj saradnji u oblasti poljoprivrede, prerade semena i drugim tehnologijama za preradu hrane, ali i privlačenju većeg broja indijskih investitora u Srbiju. Tema razgovora bile su i zajedničke kompanije u sektoru informacionih tehnologija.

Premijer Vučić je istakao da bi bilo veoma važno raditi na uzajamnoj promociji Srbije i Indije, kao turističkih destinacija. „Ovo će biti novi zamah u našoj saradnji, naročito u oblasti poljoprivrede“, rekao je glavni ministar Fadnavis i naglasio da je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Indiju velika mogućnost za srpske kompanije.

Dvojica sagovornika dogovorili su formiranje zajedničkih timova, koji će istražiti sve mogućnosti saradnje Srbije i Maharastre, desete najmnogoljudnije države na svetu. Premijer Vučić pozvao je glavnog ministra Fadnavisa da sa delegacijom indijskih privrednika poseti Srbiju.

Premijer Vučić sutra završava trodnevnu posetu Indiji otvaranjem Mumbajske berze.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.