Protestovali bivši radnici HI Župa

Beta 23.02.2017

Oko 200 bivših radnika Hemijske industrije "Župa" u stečaju protestovalo je danas u Kruševcu jer im nisu isplaćene zaostale plate.

"Oko 400 zaposlenih ima po izvršnim sudskim presudama potraživanje prema Župi pojedinačno u proseku po oko milion dinara, odnosno ukupno oko 3,5 miliona evra, a rečeno nam je da možemo da računamo na samo osam do deset odsto od ukupog potraživanja, što je sramotno malo", rekao je član "Inicijalnog odbora" bivših radnika "Župe", Srđan Miletić.

Taj odbor je tokom proteklih mesec i po dvaput od ministarstava finansija, privrede i rada tražio konkretne predloge za rešavanje problema isplate zaostalih plata, ali dogovora nema.

Bivši radnici su saznali da će moći da naplate svega desetak odsto potraživanja, pošto je krajem prošle godine "Župa" u stečaju prodata i najpre su se namirili poverioci iz prvog i drugog isplatnog reda.

Najavio je da će se bivši radnici od suda u Strazburu tražiti zaštitu svojih prava.

"Nema logike da kada imaš izvršno rešenje država te ignoriše pet godina, a kada ne platiš struju, odmah dođu pa ti iseku struju", rekao je Miletić.

Predstavnici "Inicijalnog odbora" su u Gradskoj upravi ostavili pismo za gradonačelnika, koji ih nije primio jer je, kako su preneli, službeno odsutan.

U pismu su od gradonačelnika zatražili da od nadležnih zatraži hitno rešavanje problema bivših radika "Župe", te da bude posrednik u budućim razgovorima.

Protest bivših radnika "Župa" podržali su bivši radnici IMK "14. oktobar" u stečaju, koji su svoj protest pred Gradskom skupštinom najavili za 28. februar.

(Beta, 02.23.2017)

Kruševac »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »