Arhiva » Vesti » Pravda 20.03.2017

Kraj priče: FBI i NSA presudili - Rusija se nije mešala u američke izbore!

Direktori američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i Državne bezbednosne agencije (NSA) rekli su da nisu našli nijedan dokaz da su ruske obaveštajne službe menjale rezultat glasova u određenim američkim državama.

Pravda ponedeljak, 20. mart 2017.  |  Blic, agencije

Oni svedoče danas pred Kongresom SAD o potencijalnim vezama američkog predsednika Donalda Trampa sa Rusijom i njegovim tvrdnjama da ga je prisluškivao bivši šef države Barak Obama.

Direktori FBI i NSA, Džejms Komi i Majk Rodžers, govore prvi put javno o ta dva pitanja, koja su zaokupila američku javnost prethodnih nedelja, prenosi AFP.

Rodžers i Komi su rekli da nemaju nikakve dokaze da su Rusi hakovali sistem i menjali glasove u američkim državama Ohaju, Mičigenu, Pensilvaniji, Severnoj Karolini, Viskonsinu i Floridi.

Oni su rekli da istraga o vezama između Trampovih saradnika i Rusije još uvek traje.

Rodžers i Komi su najpre objasnili kako sprovode temeljnu istragu i istakli da neke detalje neće smeti da objave.

Na početku izlaganja predsedavajući američkog kongresnog Komiteta za obaveštajna pitanja Devin Nunes rekao je da nisu pronađeni dokazi da je iko iz administracije Baraka Obame prisluškivao Donalda Trampa u toku njegove kampanje.

- U slučaju 'Trampovog tornja' nije bilo prisluškivanja. Međutim, moguće je da su druge aktivnosti praćenja postojale u slučaju Donalda Trampa i njegovih saradnika - rekao je republikanac Nunes.

Zatim je član komiteta Adam Šif počeo sa izlaganjem svih navodnih veza Trampa i članova njegove kampanje i administracije.

On je optužio ruske obaveštajne službe za hakovanje i mešanje u američke izbore i govorio o tome kako su ruski državni mediji širili priče od kojih je profitirao Tramp.

Komi i Rodžers svedoče pred Komitetom za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma SAD na saslušanju, tokom kojeg se ispituje umešanost Rusije u predizbornu predsedničku kampanju u SAD 2016. godine.

Predsedavajući američkog kongresnog Komiteta za obaveštajna pitanja Devin Nunes izjavio je juče da, koliko on zna, "nema dokaza" da je predizborni tim Trampa bio u dosluhu sa Rusijom uoči američkih predsedničkih izbora 2016.

- Na osnovu svega što sam do jutros video - nema dokaza o tajnim dogovorima - rekao je član Predstavničkog doma SAD u emisiji Foks njuza.

Eventualne veze Trampa i njegovog tima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tema su brojnih spekulacija od kada je izabran za predsednika 8. novembra, podseća francuska agencija.

Izvor: Blic, agencije


Objavljeno na sajtu pravda.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Barak Obama Izbori Rusija Obama AFP

©2017 Netmark d.o.o.