Arhiva » Vesti » Politika 17.07.2017

Otpremnine samo za neraspoređene

Oni koji do penzije imaju godinu-dve, a proglašeni su tehnološkim viškovima, dobiće šest prosečnih plata, oko 240.000 dinara

Politika ponedeljak, 17. jul 2017.  |  Jelena Popadić

– Spremne su otpremnine za 1.200 prosvetnih radnika koje će biti ponuđene pre svega apsolutnim tehnološkim viškovima koji ne drže nijedan čas, a primaju punu platu, i to bez obzira na dužinu radnog staža – izjavila je Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, na konferenciji za novinare održanoj posle sastanka predstavnika sindikata sa predstavnicima Ministarstva prosvete i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prema trenutnim podacima u prosveti su zaposlena 354 nastavnika koja nemaju nijedan čas, a plaćeni su kao da rade puno radno vreme. Kada dođe do formiranja novih odeljenja, kako kažu sindikalci, procenjuje se da će ih biti oko hiljadu. Niko ko bude proglašen tehnološkim viškom neće biti primoran da prihvati ponuđenu otpremninu.

– Među apsolutnim tehnološkim viškovima uglavnom su učitelji koji su ostali bez časova zbog manjeg broja đaka, kao i nastavnici stručnih predmeta koji su ukinuti u srednjim stručnim školama – istakla je Jankovićeva.

Ona je pojasnila da neraspoređeni prosvetni radnici ne mogu da dobiju otkaz ni kada ostanu bez ijednog časa, jer niko od njih nije povredio radnu disciplinu, niti su prekršili zakon, što su uslovi za prestanak radnog odnosa.

– Izgleda da se u našem sistemu više isplati ostati bez ijednog časa, nego raditi sa nepunom normom, jer tada dobijate manju platu – zaključuje predsednica unije.

Iako je izdvojen novac za 1.200 otpremnina, ukoliko broj neraspoređenih prosvetara bude manji, suma koja ostane biće vraćena u republički budžet. To znači da nijedan prosvetni radnik, koji i dalje drži časove, neće moći da konkuriše za ovaj socijalni program.

Otpremnine će iznositi 200 evra po godini staža, ali tehnološki viškovi koji imaju godinu ili dve do penzije dobiće svega šest prosečnih plata, tačnije oko 240.000 dinara. Iako je ministar Šarčević u petak najavio da će maksimalna otpremnina najverovatnije iznositi oko 8.000 evra, po svemu sudeći taj novac neće dobiti nijedan prosvetni radnik. Tih 8.000 evra trebalo bi da dobiju prosvetari sa 40 godina staža. Međutim, svi oni su već pred penzijom, tako da će ih država „otpratiti” na biro rada sa oko 2.000 evra.

Posle sastanka sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata oglasilo se i Ministarstvo prosvete.

Ministar Mladen Šarčević najavio je da će saradnja sa sindikatima, kada su u pitanju tehnološki viškovi, biti nastavljena i sledeće školske godine.

– Novi obrazovni profili zahtevaju nova radna mesta, dok će profili za koje učenici nisu zainteresovani prestati da postoje, a samim tim i radne pozicije – izjavio je ministar Šarčević nakon pomenutog sastanka.

On je dodao da je projekciju MMF-a od 10.000 prekobrojnih prosvetara ministarstvo svelo na „razumnu meru”. Kako je prošle nedelje izjavio „Politici”, ta brojka ne bi trebalo da bude veća od 3.000.

– Moramo biti svesni da se određen broj radnih mesta prikriva i da imamo nekontrolisano zapošljavanje na osnovu ugovora na određeno vreme – istakao je ministar a predstavnici sindikata su se složili da je potrebno sprečiti sve eventualne zloupotrebe prilikom gašenja radnih mesta i isplata otpremnina.

Vladimir Adžić, zadužen za finansije i planiranje u Uniji sindikata prosvetnih radnika, podsetio je na konferenciji za novinare da nacrt zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja još čeka pred skupštinom na usvajanje.

– Tim zakonom je propisano da u prosveti neće moći da rade stariji od 65 godina. Takvih je, kako nam je rečeno u Ministarstvu prosvete, čak 857. Da je zakon usvojen u toku leta, ti ljudi bi već otišli u penziju i imali bismo 857 slobodnih mesta na koja bismo mogli da rasporedimo tehnološke viškove i mlade ljude koji drže mali broj časova. Ovako ćemo opet biti u haosu kada ovaj zakon na jesen bude usvojen jer će školska godina već početi – naglasio je Adžić.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Otpremnina čeka 1.200 nastavnika

Večernje novosti ponedeljak, 17. jul 2017.

Otpremnine prosvetarima do 8000 evra

RTV ponedeljak, 17. jul 2017.

Prosvetarima otpremnine do 8.000 evra

Mondo ponedeljak, 17. jul 2017.

Otpremnine prosvetarima: 6 plata ili 8.000 EUR

B92 ponedeljak, 17. jul 2017.

Šarčević: Otpremnine za 1.200 prosvetara

Danas ponedeljak, 17. jul 2017.

©2018 Netmark d.o.o.