Arhiva » Vesti » Večernje novosti 17.07.2017

Otpremnina čeka 1.200 nastavnika

Reprezentativni sindikati i ministar prosvete Mladen Šarčević pregovarali o tehnološkim viškovima. Iz škola će otići predavači koji nemaju nijedan čas u fondu. Po godini staža 200 evra, najviše 8.000

Večernje novosti ponedeljak, 17. jul 2017.  |  I. MIĆEVIĆ

DO 1.200 tehnoloških viškova u školama moraće od septembra, uz otpremnine, da ode iz obrazovnog sistema. Dobiće otpremnine od 200 evra po godini staža, do maksimalnih 8.000 evra, a oni koji su na manje od dve godine do penzije moći će da dobiju šest mesečnih zarada.

Vlada je obezbedila 1,6 milijardi dinara za 1.200 otpremnina, a za ova sredstva neće moći da se prijavi svako. Novac je namenjen za nastavnike koji nemaju nijedan čas u fondu, a godinama unazad primaju punu platu, jer nije bilo novca za njihove otpremnine. Predviđen je i odlazak ostalih zaposlenih u školama za čijim radom je prestala potreba zbog smanjenja broja đaka ili drugih razloga.

- Zasad u sistemu postoje 354 kolege koje ispunjavaju ovaj uslov. Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao nam je da se procenjuje da je realan broj oko hiljadu, te da će ih toliko otići iz škola - kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, jednog od reprezentantivnih sindikata čiji su predstavnici danas pregovarali sa ministrom prosvete. - Za ova sredstva neće moći da konkurišu kolege koje imaju deo časova ili punu normu, a iz nekih razloga žele da napuste posao.

U praksi, bez posla će, uz otpremnine, najviše ostati učitelji zbog smanjenja broja dece ili nastavnici iz stručnih škola kada se ukine njihov predmet ili smanji broj učenika. Recimo, navedeno je na konferenciji Unije, u Tekstilnoj školi postoji sedam tekstilnih inženjera koji ne mogu da predaju u drugim školama.

U ovom sindikatu, međutim, posebno su zabrinuti što paket prosvetnih zakona neće biti usvojen pre početka nove školske godine.

- U sistemu postoji 857 kolega koji su napunili 65 godina. Prema važećim propisima, oni ne moraju da idu u penziju do 70. godine života. A novi krovni prosvetni zakon predviđa da sa 65 moraju da napuste posao. Da je zakon usvojen na vreme, po hitnom postupku, od septembra bi se oslobodilo još 857 radnih mesta - kazao je Vladimir Adžić, član predsedništva Unije.

LjUDI NA MINIMALCU SINDIKATI su od ministra zatražili da hitno reši problem plata sa srednjom stručnom spremom u školama, jer mnogi, na primer blagajnici, primaju minimalac. Prosek zarada u prosveti je, kažu, 17 odsto ispod republičkog proseka.

Na sastanku ministra Šarčevića i predstavnika četiri reprezentativna sindikata - USPR, Sindikata radnika u prosveti, "Nezavisnosti" i Sindikata obrazovanja Srbije bilo je reči i o proceni MMF-a da u prosveti postoji 10.000 zaposlenih. Za tu procenu Jasna Janković je rekla da je nerealna i da nisu uzete u obzir seoske škole sa malim brojem učenika, tj. posledice njihovog gašenja.

- Projekciju MMF-a o višku broja zaposlenih u prosveti sveli smo na razumnu meru. Ali moramo biti svesni da se određen broj radnih mesta prikriva i da imamo nekontrolisano zapošljavanje na osnovu ugovora na određeno vreme - rekao je Šarčević posle sastanka. - Zajednički rad Ministarstva i sindikata na zbrinjavanju tehnoloških viškova u prethodnoj školskoj godini pokazao je da je moguća efikasna saradnja, koja će biti nastavljena i u novoj školskoj godini.

Ministar je dodao da novi obrazovni profili zahtevaju nova radna mesta, dok će profili za koje učenici nisu zainteresovani prestati da postoje, a samim tim i radne pozicije.

BEOGRAD: VIŠAK 300 PROFESORA

MEĐU 1.200 prosvetnih radnika za koje su, prema najavama ministra Mladena Šarčevića, spremne otpremnine, jer se nalaze na spisku tehnoloških viškova, naći će se i zaposleni u beogradskim srednjim stručnim školama. Kako navode u Forumu srednjih stručnih škola Beograda, radni odnos bi prestao za oko 300, uglavnom, profesora stručnih predmeta.

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma, reč je o zaposlenima u mašinskim, građevinskim, tekstilnim, kožarskim školama, koji godinama ne drže nastavu, pošto je reč o obrazovnim profilima na koje se iz godine u godinu upisuje sve manje učenika. On dodaje da zaposleni u osnovnim školama nisu "ugroženi" i da je isplata novčane nadoknade uz prekid radnog odnosa namenjena prosvetnim radnicima koji rade u školama sa zanatskim zanimanjima poput molera, keramičara, metalostrugara...

- To su kolege koje po pet-šest godina primaju punu platu, a ništa ne rade. Neki od njih čak i ne dolaze u školu - kaže Antić. - Može da se razmotri mogućnost prekvalifikacije kadra, gde je to izvodljivo. Takođe, otpremnine ne bi trebalo isplaćivati starijima od 65 godina, zato što ima direktora koji su na toj funkciji više od decenije. Oni će sebe staviti na spisak tehnoloških viškova, kako bi uspeli da dobiju otpremninu pred odlazak u penziju. (B. B.)


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Otpremnine samo za neraspoređene

Politika ponedeljak, 17. jul 2017.

Otpremnine prosvetarima do 8000 evra

RTV ponedeljak, 17. jul 2017.

Prosvetarima otpremnine do 8.000 evra

Mondo ponedeljak, 17. jul 2017.

Otpremnine prosvetarima: 6 plata ili 8.000 EUR

B92 ponedeljak, 17. jul 2017.

Šarčević: Otpremnine za 1.200 prosvetara

Danas ponedeljak, 17. jul 2017.

©2018 Netmark d.o.o.