Arhiva » Vesti » Sandžak press 23.09.2017

Prijepolje – Obilježena 85. godišnjica od izlaska lista “Polimlje”

Sandžak press subota, 23. septembar 2017.

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija “Lokal pres” i list “Polimlje” uz podršku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju organizovali su povodom osamdesetpetogodišnjice od izlaska ovih lokalnih prijepoljskih novina panel na temu “Građani pitaju – mediji reaguju”.

Panel je bio fokusiran na ulogu građana, organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti u definisanju javnog interesa, na promjene u komunikaciji između građana, lokalne samouprave i medija u digitalnom dobu i na održivost lokalnih medija, prenosi listpolimlje.info.

Na početku panela prisutnima se obratio direktor i glavni i odgovorni urednik “Polimlja” Muharem Mutabdžija.

“Kad je novinar Milivoje Žugić 1. februara 1932. godine pokrenuo novine, kako je u zaglavlju pisalo, ‘za kulturno i ekonomsko podizanje Sandžaka’, Prijepolje je imalo tek 17 odsto pismenog stanovništva. Novine su trajale i njihovo izlaženje je češće prekidano cenzurom i zabranama nego što nije bilo sredstava ili dobre volje, mada je bilo mnogo više ovoga drugog nego ovoga prvog, da se one pišu i štampaju”, rekao je Mutabdžija i dodao:

“Teško je opstati u ovakvim vremenima i ja se, iskreno, često čudim vitalnosti ‘Polimlja’ koje traje, do danas. Istina, za sutra Vam već ne mogu garantovati ništa osim da profesionalni tim, koji posljednju deceniju piše za štampano izdanje lista Polimlje i istoimeni sajt, zna dobro svoj posao i ne štedi se, ni približno koliko se na ‘Polimlju’ štedi i tamo gdje su građanski novci”. Foto: listpolimlje.info

Gordana Janković, šefica Odjeljenja za medije Misije OEBS u Beogradu Srbija istakla je da Srbija ima savremen regulatorni okvir za funkcionisanje medija.

“Uvodjenje javnog interesa kao centralnog stuba medijske politike jedna je od najvažnijih promena koju su doneli medijski zakoni iz 2014. godine, koji treba da omoguće dalji otklon celokupnog medijskog sistema od uticaja centara moći. Ključno je što je sada akcenat na građanima i zadovoljavanju njihovih komunikacionih potreba – ostvarivanju prava da budu blagovremeno i tačno informisani o temama koje su važne za učestvovanje u društvenom životu i donošenju odluka”, kazala je ona. Foto: listpolimlje.info

Jubilej “Polimlja” u ime lokalne samouprave čestitao je Edib Kajević, član Opštinskog vijeća Prijepolja koji je prisustvovao okruglom stolu organizovanom u Domu kulture.

“Jubilej lista ‘Polimlje’ je jubilej svih nas koji živimo na ovim prostorima o čemu svjedoči i Zahvalnica povodom 85 godina postojanja i objektivnog informisanja o temama i događajima u našoj opštini koju je lokalna samouprava dodijelila povodom Dana opštine, 7. jula. Siguran sam da će pored svih problema koje ima, ‘Polimlje’ još dugi niz godina postojati i raditi na zadovoljstvo čitalaca i svih koji prate aktivnosti Lista. Kada je, prije deset godina, privatizovano tadašnje Javno informativno preduzeće ‘Polimlje’ bilo je komentara da je ono tada i – ugašeno. Međutim, zahvaljujući ljudima koji rade u ‘Polimlju’ list postoji i redovno izlazi sve ove godine. Nije, dakle, najvažnije kako se list finansira i ko je njegov vlasnik, važan je tim ljudi koji na kvalitetan i profesionalan način pišu i informišu građane naše opštine”, rekao je Kajević.

(Sandzcke)


Objavljeno na sajtu sandzakpress.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Prijepolje

©2018 Netmark d.o.o.