Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 27.09.2017

Trump: Facebook je protivtrumpovska mreža

Al Jazeera 27.09.2017
Američki predsjednik reagirao nakon što je ova društvena mreža objavila da će predati 3.000 oglasa iz kampanje istražiteljima. Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je napao kompaniju Facebook kao "protivtrumpovsku" društvenu mrežu i doveo… »

Trump pozdravio odluku da žene u S. Arabiji mogu voziti

Al Jazeera 27.09.2017
Čelnici UN-a, SAD-a i aktivisti pozdravili su odluku saudijskih vlasti da od idućeg ljeta dozvole ženama da voze. Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozdravio je odluku Saudijske Arabije da od idućeg ljeta dozvoli ženama da voze. Guterres je u… »

Srbija postala dio borbene grupe EU-a

Al Jazeera 27.09.2017
Srbija je postala dio borbene grupe Evropske unije HELBROC koju čine Rumunija, Bugarska, Kipar, Grčka i Ukrajina. Srbija je postala dio borbene grupe Evropske unije HELBROC koju čine Rumunija, Bugarska, Kipar, Grčka i Ukrajina. Notu o pristupanju… »

Tajni izraelski izvještaj: Vojska nesposobna pobijediti u ratu

Al Jazeera 27.09.2017
Možda je bio poneki vojni uspjeh, no većina Izraelaca ne tumači to kao ostvarivanje pobjede. Piše: Mohamed Mohsen Watad OKUPIRANI JERUSALEM – Dok izraelska vojska nastavlja provoditi vojne vježbe u kojima se simulira rat na više frontova… »

Hoće li BiH izgubiti milione zbog neusvajanja zakona o akcizama

Al Jazeera 27.09.2017
Zvizdić na razgovoru sa zastupnicima nakon upozorenja Brisela da bez zakona o akcizama nema sredstava za infrastrukturne projekte. Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas će s parlamentarnim zastupnicima razgovarati o… »

Hajde, sine, trkom na Briševac, donesi hladne vode

Al Jazeera 27.09.2017
Kad izvor presuši, tek onda znamo vrijednost vode. Nekada se po vodu išlo na vrelo i moralo se dobro namučiti kako bi se za dnevne potrebe osigurala dovoljna količina tečnosti koja život znači. Na izvorima se prao veš, napajala stoka i ašikovalo… »

Trump želi velike promjene u poreznom sistemu

Al Jazeera 27.09.2017
Američki predsjednik predložio je najveće promjene u poreznom sistemu u posljednja tri desetljeća. Američki predsjednik Donald Trump predložio je najveće promjene u poreznom sistemu u posljednja tri desetljeća – plan kojim bi se srezali porezi… »

Turska, Liban i Egipat prekidaju letove za Irački Kurdistan

Al Jazeera 27.09.2017
Irački premijer Haider al-Abadi zaprijetio je zabranom svih međunarodnih letova u Kurdistan. Aviokompanije Turske, Libana i Egipta od petka će obustaviti letove u Irački Kurdistan i iz njega na zahtjev Bagdada nakon referenduma o nezavisnosti. Irački… »

Imaju li Kurdi šanse

Al Jazeera 27.09.2017
Ako dođe do međunarodne podrške Erbilu, ponovit će se scenarij Južnog Sudana. Neobvezujući referendum o nezavisnosti Iračkog Kurdistana dogodio se unatoč prijetnjama i protivljenjima iračke vlade u Bagdadu, Irana, Turske, Sjedinjenih Država i… »

Istočna Vlada Libije: Zabrana ulaska Amerikancima

Al Jazeera 27.09.2017
Libija je jedna od osam država na koje se odnosi zabrana izdavanja američkih viza koja je objavljena u nedjelju. Vlada Libije sa sjedištem na istoku države saopćila je kako će donijeti zabranu ulaska američkim državljanima, a nakon što je… »