Izvor: Danas/Društvo arhiva vesti 11.10.2017

Pobedničko "No pasaran"

Danas 11.10.2017
* Srbi koje je tribunal u Hagu optužio ili osudio za ratne zločine, neke čak i za genocid, promovišu se u nacionalne heroje. Piše se nova prošlost. Ruganju i anatemi izlažu se ljudi koji su, u godinama velikog pomračenja, branili obraz Srba i… »

Zle oči

Danas 11.10.2017
* E sad, da ne biste stekli utisak da je moja malenkost visoko iznad dobra i zla, reći ću da sam do pre samo nekoliko godina i ja postupao kao druga polovina Srbije. Kad već prekjuče pomenusmo Kanta, red je da danas pomenemo Hegela, koji je u svojim… »

Viza

Danas 11.10.2017
Otišla sam da uzmem vizu za Ameriku. - Kako se zovete? - odmah je počeo predstavnik ambasade. - Mima Petrović. Službenik me je sumnjičavo pogledao. - U službenim dokumentima piše da se zovete Milosinka Petrović Pilić? Odmahnula sam rukom. - To… »

Carski doček u Kremlju

Danas 11.10.2017
* Jednostavno rečeno - ukrštenicu tumači TV stanica Rusija danas - modernoj spoljnoj politici Moskve strateški prioritet je da održava pozitivne bilateralne odnose sa što više zemalja, kad god je moguće i da se izbegne opasnost od tvrdih blokova… »

Registar pojmova: Ženska ljudska prava

Danas 11.10.2017
Svake sedmice u Danasu... ŽENSKA LJUDSKA PRAVA - neotuđiv deo univerzalnih ljudskih prava koji obuhvata i reproduktivna prava žena. Ženska prava se razlikuju od šireg koncepta ljudskih prava, jer su žene kroz istoriju bile ili lišene određenih… »

Če Vulin

Danas 11.10.2017
* Jadan Če, sigurno se prevrće u grobu. Nelson Mandela ga je smatrao "inspiracijom za svakog čoveka koji voli slobodu". Žan-Pol Sartr opisao kao "čoveka koji je živeo svoje reči, govorio svoja dela". "Mogao bih pisati hiljadu godina na milion… »

Nasilje nad ženama je muški problem

Danas 11.10.2017
* Slobode koje su žene osvojile tada, nisu zauvek osvojene, već se pokazuje da mi za te slobode moramo stalno da se borimo. Svet je spavao i onda ga je probudila Kejt Milet, koja je imenovala patrijarhat i definisala ga kao vladavinu muškaraca nad svim… »

Izrežirana anketa

Danas 11.10.2017
Da na medijskoj sceni mnogo toga škripi i ne funkcioniše, davno je poznato. I mislili smo da nas ništa više ne može iznenaditi, ali kao i uvek, bujna mašta pojedinih novinara i vlasnika medijskih kuća uvek može da ponudi nešto novo. Tako smo… »

Sajam medija "Media market" 25. do 29. oktobra

Danas 11.10.2017
Treći Sajam medija, komunikacija i marketinga - "Media market" održava se od 25. do 29. oktobra u hali 3 Beogradskog sajma, a list Danas će i ove godine imati svoj štand na ovoj manifestaciji. Ova jedinstvena manifestacija u regionu okupiće naše… »

Sumnjive tendere za novogodišnju rasvetu niko ne ispituje

Danas 11.10.2017
Nijedna od šest nadležnih državnih institucija, što zbog nezainteresovanosti, što zbog proceduralnih prepreka, ne proverava da li su uslovi javnih nabavki za novogodišnju rasvetu u Beogradu i ove godine bili namešteni u korist jednog ponuđača… »