Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 11.10.2017

Češka vlada protiv Zemanovih stavova

Slobodna Evropa 11.10.2017
Češka vlada je danas kategorično odbacila ocjenu predsjednika Češke Miloša Zemana koja je razgnjevila Ukrajinu, da je ruska aneksija Krima svršen čin i da bi Rusija trebalo da Ukrajini isplati kompenzaciju u novcu, ili nafti i plinu "Zemanovo… »

Rajoy: Razjašnjenje Katalonaca prije 'nuklearne opcije'

Slobodna Evropa 11.10.2017
Španska vlada na čelu sa premijerom Marianom Rajoyom održala je u srijedu vanrednu sjednicu nakon što se lider Katalonije Carles Puigdemont sinoć obavezao da suspenduje deklaraciju o nezavisnosti i pozvao na dijalog sa Madridom. Opozicioni lider… »

Merkel: Ekspert za izbjeglice vanjskopolitički savjetnik

Slobodna Evropa 11.10.2017
Njemačka kancelarka Angela Merkel imenovala je Jana Heckera, svog koordinatora za izbjegličku politiku, za novog vanjskopolitičkog savjetnika, dok se suočava s osjetljivim pregovorima o novoj koalicijskoj vladi u narednoj sedmici tokom kojih će… »

Kandidati iz Francuske i Katara u užem krugu za vođstvo UNESCO

Slobodna Evropa 11.10.2017
Kandidati iz Francuske i Katara dobili su jednak broj glasova u trećem krugu glasanja za generalnog direktora Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), saopšteno je danas u Parizu. Hamad bin Abdelaziz al Kavari (69) i Odre Azulaj (45)… »

Predsjedništvo BiH: Odgovore na Upitnik EK do 15.decembra

Slobodna Evropa 11.10.2017
Predsjedništvo BiH primilo je k znanju Izvještaj Vijeća ministara BiH o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH, posebno uzimajući u obzir izvršene i preostale obaveze u vezi pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije… »

Zapad odgovara Tačiju

Slobodna Evropa 11.10.2017
Međunarodna zajednica nije ništa obećala Kosovu u slučaju formiranja Specijalnog suda za ratne zločine. Strane ambasade u Prištini, međutim, poručuju da će pomoći Kosovu da se učlani u strane organizacije, ali naglašavaju da to zavisi od… »

Mogherini očekuje pomak u dijalogu Srbije i Kosova

Slobodna Evropa 11.10.2017
Šefica evropske diplomatije Frederika Mogherini, je najavila značajan pomak u dijalogu između Kosova i Srbije u roku od godinu dana. “Da, očekujem mogućnost da se dogodi ovaj značajan iskorak, od sada pa recimo do kraja 2018 godine. Očekujem… »

Crna Gora ratificirala Pariški klimatski sporazum

Slobodna Evropa 11.10.2017
Crnogorski parlament u srijedu je, glasovima svih zastupnika, verificirao Pariški sporazum, kojim ova država potvrđuje obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena s ostalim zemljama potpisnicama. „Potvrđivanjem Pariškog… »

Tramp doveo u pitanje licence medija

Slobodna Evropa 11.10.2017
Predsednik SAD Donald Tramp napao je danas medije za koje misli da "šire lažne vesti" i upitao da li bi im trebalo oduzeti dozvole za rad. "Uz sve lažne vesti koje dolaze sa NBC i Mreža, u kom trenutku je prikladno da im se ospore licence? Loše za… »

Tito skinut, Ivo Lola vraćen

Slobodna Evropa 11.10.2017
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbacio je 11. listopada optužbe svog koalicijskog partnera u gradu, lidera desne stranke „Neovisni za Hrvatsku“ Zlatka Hasanbegovića kako je vraćanje obnovljene biste Ive Lole Ribara u park u zagrebačkom… »