Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 11.10.2017

SAD još čekaju objašnjenja Ankare o hapšenju

Slobodna Evropa 11.10.2017
Sjedinjene Američke Države još čekaju objašnjenje Ankare zbog zadržavanja u zatvoru uposlenih u američkom konzulatu, rekao je američki ambasador John Bass. Bass je novinarima u Washingtonu kazao da ne želi narušiti odnose sa Ankarom, te je… »

Srbija ne priznaje pravničke diplome iz Crne Gore?

Slobodna Evropa 11.10.2017
Duže od godinu dana Srbija ne priznaje pravničke diplome stečene u inostranstvu, među kojima su i diplome podgoričkog, državnog Pravnog fakulteta. Međutim, to se odnosi samo na zapošljavanje, jer za upis postdiplomskih studija koje upisuju i… »

Grupa povijesničara protiv zabrane 'Za dom spremni'

Slobodna Evropa 11.10.2017
Skupina pretežno desno orijentiranih povjesničara i povjesničara književnosti i umjetnosti uputila je apel kojim od "političkih, pravosudnih i drugih vlasti" zahtijevaju jamčenje "slobode mišljenja, govora i povijesnog istraživanja te prekid s… »

Da li je Katalonija proglasila nezavisnost?

Slobodna Evropa 11.10.2017
Govor predsjednika Katalonije Carles Puigdemont sinoć pred parlamentom i građanima, a nakon pritisaka da odustane od proglašenja nezavisnosti te španske pokrajine, može se reći, s jedne strane ostavio je utisak mudrosti i odgovornosti, a s druge… »

Mladićevi branioci prijete tužbom

Slobodna Evropa 11.10.2017
Obrana haškog optuženika Ratka Mladića uputila je novi hitan zahtjev da joj se dostavi sveobuhvatna medicinska dokumentacija o liječenju optuženog, prijeteći da ako to ne bude urađeno, da će podnijeti tužbu za nepoštivanje suda. Advokati Branko… »

NYT: Izrael uhvatio ruske hakere i obavijestio SAD o pokušajima krađe

Slobodna Evropa 11.10.2017
Izrael je obavijestio Sjedinjene Države o hakerskim aktivnostima Rusije putem ruske tvrtke za proizvodnju antivirus softvera Kaspersky Lab, što je otkriveno prije dvije godine, piše danas The New York Times (NYT). List piše da su hakeri ruske vlade… »

Rajoy traži pojašnjenje od Katalonaca

Slobodna Evropa 11.10.2017
Španjolski premijer Mariano Rajoy je na press konferenciji u podne saopštio da će tražiti od vlade Katalonije da razjasne da li su ili nisu proglasili nezavisnost. Kako je rekao u kratkoj izjavi za javnost traži se pojašnjenje prije nego što se… »

FIFA suspendirala Pakistan iz međunarodnog nogometa

Slobodna Evropa 11.10.2017
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) suspendirala je danas Pakistan iz međunarodnih natjecanja zbog miješanja vlasti te zemlje u rad Nogometnog saveza. FIFA je navela da su kancelarije i računi Saveza "u nadležnosti sudskog administratora". Svojim… »

Dualno obrazovanje: Evropski model, srpska praksa

Slobodna Evropa 11.10.2017
Prema Predlogu zakona o dualnom obrazovanju koji je usvojila Vlada Srbije učenici srednjih stručnih škola će u okviru školskog programa raditi kod poslodavca do šest sati dnevno i primati naknadu najmanje 70 odsto minimalne zarade, što sada iznosi… »

Apostolova: Radikalizacija u pritvorskim centrima na Kosovu i EU

Slobodna Evropa 11.10.2017
Predstavnica Europske unije (EU) na Kosovu Nataliya Apostolova izjavila je danas u Prištini da se pritvorski centri na Kosovu i u Europi suočavaju sa izazovima radikalizacije, nasilja i pretrpanosti. Ona je danas sa kosovskim ministrom pravosuđa… »