Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 11.10.2017

Španjolski šef diplomacije: 'Puigdemontov govor je bio trik'

Slobodna Evropa 11.10.2017
Govor katalonskog lidera Carles Puigdemont o neovisnosti Katalonije bio je "trik", izjavio je španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis. On je za francusku radio-stanicu "Europa 1" izjavio da se Puigdemont "poslužio trikom da izjavi jedno, a… »

Beograd neće ukinuti potjernicu za Naserom Orićem

Slobodna Evropa 11.10.2017
Srbija neće ukinuti međunarodnu potjernicu za bivšim ratnim komandantom Naserom Orićem, čak i ako bude potvrđena oslobađajuća prvostepena presuda, pišu "Večernje novosti". List navodi da djela koja se Oriću stavljaju na teret daleko nadmašuju… »

Jezik za podjele

Slobodna Evropa 11.10.2017
Buru reakcija u Bosni i Hercegovini je izazvala instrukcija Ministarstva za obrazovanje Kantona Sarajevo, prema kojoj, u skladu s novim Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju, škole moraju provesti anketu i školsku dokumentaciju uskladiti s rezultatima… »

Amerikanci eliminirani iz Mundijala, prvi put od 1986.

Slobodna Evropa 11.10.2017
Nogometna momčad Sjedinjenih Američkih Država eliminirana je sinoć iz nastavka natjecanja za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, nakon što je sa 2:1 izgubila od Trinidada i Tobaga. Nakon 28 godina SAD ispada iz Svjetskog prvenstva. Sjedinjene Države su… »

Kuehs: Sva djeca Jasenovca Diane Budisavljević

Slobodna Evropa 11.10.2017
"Dianina lista", knjiga austrijskog pisca Wilhelma Kuehsa koja se bavi najvećom operacijom spašavanja djece u Drugom svjetskom ratu, biće predstavljena na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga (22-29. oktobra). Knjiga je ranije ove godine objavljena… »