Arhiva » Vesti » Danas 14.11.2017

Srbija još uvek nije rodno ravnopravna zemlja

Danas utorak, 14. novembar 2017.  |  Piše: M. M. S. Piše: Fonet Piš

Srbija još uvek nije rodno ravnopravna zemlja, ali za poslednjih nekoliko godina ipak ima pomaka - rekla je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, na konferenciji "Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost".

Ona je istakla da je Srbija sada na 40. mestu (među 144 zemlje) u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o stanju rodne ravnopravnosti, te da je jedina zemlja koja nije članica EU a koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti.

- U pogledu rodne ravnopravnosti Srbija je u nekim oblastima, kao što su zdravstvo i obrazovanje, na višem nivou od zemalja u regionu, pa i nekih zemalja u EU - rekla je Mihajlović, dodajući da je tržište rada oblast u kojoj se još dosta mora raditi, posebno kad se uzme u obzir činjenica da su žene za 30 odsto manje plaćene od muškaraca na istim poslovima.

Takođe je ukazala na mali broj žena na čelu lokalnih samouprava.

- Od 160 lokalnih samouprava u Srbiji, svega je 10 predsednica opština odnosno gradonačelnica, što apsolutno nije dovoljno - navela je Mihajlović. Dodala je i da će svaka lokalna samouprava morati da ima savet za rodnu ravnopravnost i osobu odgovornu za sprovođenje politika rodne jednakosti, dok će na državnom nivou ministarstva biti u obavezi da prilikom kreiranja budžeta vode računa o krajnjim korisnicima i rodnoj perspektivi.

Konferenciji je prisustvovao direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge, koji je rekao da je švajcarska vlada, koja podržava napore i posvećenost Srbije unapređenju rodne ravnopravnosti, pred usvajanjem nove strategije saradnje sa Srbijom, te da Švajcarska ostaje jedna od glavnih donatora za Srbiju.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.