Arhiva » Vesti » Srbija danas 14.11.2017

Jezivi zahtevi Albanaca: Sever Kosova bi da menjaju za Preševsku dolinu i stolicu u UN!

Opasne i prljave igre prete da zapale bure baruta u regionu

Srbija danas utorak, 14. novembar 2017.

Nakon izjave bošnjačkog član Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića, da će Bosna i Hercegovina priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, strasti u regionu se ne stišavaju, a opasna ratnohušačka retorika se polako širi i u susedne zemlje.

Škeljzen Malići, kosovski analitičar i donedavno politički savetnik premijera Albanije Edija Rame, ponovo je aktuelizovao pitanje podele Kosova. Maljići, koji važi za čoveka koji govori ono što Priština i Tirana ne smeju da za sada javno izgovore, kaže da je problem u dijalogu Srbije i Kosova mnogo ozbiljniji od "relativno proste trampe: mi vama Zajednicu, vi nama Vojsku".

Foto: Profimedia

Na ovom nivou javnog prepucavanja stvara se utisak kao da Priština, kao protivtežu za formiranje ZSO, od Beograda traži da se ne suprotstavlja transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku, ocenjuje Malići.

On kaže da je problem svakako mnogo ozbiljniji od te "elativno proste trampe: mi vama Zajednicu, vi nama Vojsku", kao da bi ona mogla biti kulminacija dosadašnjeg procesa dijaloga.

Foto: Profimedia

- Poslednjih godina izgubljeno je mnogo vremena u realizaciji strategije malih koraka, koja je bila zamišljena kao priprema terena za veliki sporazum. Beograd i Priština sada traže prelazak na novu, višu fazu dijaloga koji će direktno voditi do tog praktično mirovnog sporazuma. Beogradu se čini da je formiranje Zajednice srpskih opština nedovoljna kompenzacija i veoma nisko postavljen cilj u odnosu na "velike ustupke koje je već učinila kosovskoj strani". Ovo tim pre što je Ustavni sud Kosova kritički pročešljao predlog projekta Asocijacije brišući u njemu sve elemente koji mogu dati kompetencije izvršne političke i ekonomske autonomije. I ako se formira, ZSO će biti savetodavno telo, nikako paradržavni entitet kako su je zamišljali Beograd i kosovski Srbi - smatra Malići, koji je donedavno obavljao funkciju političkog savetnika premijera Albanije Edija Rame.

Malići dalje navodi da je intencija Beograda vraćanje u igru projekta sveobuhvatnog srpsko-albanskog sporazuma kojim bi Sever Kosova, sa granicom kod Zvečana, postao deo Srbije, kao zalog za potpuno ili prećutno priznavanje Kosova od strane Srbije.

Da bi se na Kosovu ostvario plan o podeli, tvrdi Malići, potrebno je da se prethodno desi reverzija procesa. To praktično znači, ističe Malići, da Srbija prizna suverenost Kosova, pa da se onda dve suverene zemlje, na što imaju pravo, dogovore oko revizije zajedničkih granica, čak i ako bi eventualno podrazumevalo razmenu teritorija, recimo sever Kosova za Preševsku dolinu.

- Da li se na takvom scenariju radi potajno, kako tvrde neki krugovi, teško je reći, ali imajući u vidu neke druge situacije sličnih kriza, nije isključeno da se negde vode tajni pregovori da bi se onda u kratkom intervalu objavio sveobuhvatni istorijski sporazum. Naravno, ne kažem da se na tome radi, već samo da se čuju glasine o tome. Mnogo je izvesnije da će realni proces ići usporeno jer je suštinski uslovljen strateškim odnosima u trouglu Brisel - Vašington - Moskva - zaključuje Malići.

Pročitajte i:

Bakir se malo zaneo: Posle odgovora predsednika Vučića, počeo da se pravda i izvlači

Bakir se malo zaneo: Posle odgovora predsednika Vučića, počeo da se pravda i izvlači Bivši američki ambasador dao SAVET Srbiji: Albanci vas mrze, Bakir provocira, OVAKO postupite

Bivši američki ambasador dao SAVET Srbiji: Albanci vas mrze, Bakir provocira, OVAKO postupite Tači uveren da će istorijski sporazum između Beograda i Prištine biti SLEDEĆE GODINE

Tači uveren da će istorijski sporazum između Beograda i Prištine biti SLEDEĆE GODINE


Objavljeno na sajtu srbijadanas.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.