Arhiva » Vesti » Blic 15.11.2017

Igre bez granica: Dodik i Izetbegović jedan drugog "održavaju u životu"

Još jednu predstavu za javnost, kao i mnogo puta do sada, priredili su predsednik RS Milorad Dodik i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, ovog puta ponovo vraćajući u središte priče otcepljenje RS, nezavisnosti Kosova, ali i rat!

Blic sreda, 15. novembar 2017.  |  Lana Gedošević

U intervjuu za “Dojče vele” Izetbegović je na pitanje šta u slučaju da Republika Srpska proglasi nezavisnost odgovorio da „ako proizvedu drugo poluvreme, mislim da će ga izgubiti – nadam se politički, a ne vojno“ aludirajući na rat. On je takođe izjavio da što se njega tiče, BiH je do sada trebalo da prizna Kosovo". Nepunih sat vremena nakon toga bilo je potrebno da se u javnosti na obe strane desi sveopšta histerija.

Sve ovo bi možda i ne bi bilo toliko strašno, samo da sličan “film” nije prikazivan već nekoliko puta do sada, i to sa Dodikom i Izetbegovićem u glavnim ulogama. Čini se da su pronašli oproban recept “za uspeh”.

- Oni se hrane ovakvim izjavama i ustvari održavaju jedni druge u političkom životu i na vlasti. To što rade je sjajno sredstvo za manipulaciju, za bildovanje nacionalnih mišića, dok su sa druge strane građani izloženi stalnom pritisku - kaže za “Blic” Tanja Topić, politička analitičarka iz Fondacije Friedrih Ebert u Banja Luci.

Počela izborna kampanja

Ovakvo ponašanje ona vidi i u joj jednoj stvari - opštim izborima u BiH koji se održavaju sledeće godine. Kako kaže, kampanja je već počela, i “već sada možemo da vidimo na koju će se kartu igrati na njima.

- Progres, vizija, nada.. ništa od toga nije ponuđeno. To što ljudi odlaze iz zemlje i napuštaju ceo prostor BiH manje je važno, od “recepta” prema kome će oni ponudtiti svima oprobanu “kosku”, koju će svi da glođu. Iza toga, građani su izmanipulisani, siromašniji, žive u sve lošijim uslovima, dok je za političare sve ovo sjajan dekor, nacionalni oreol kojim su se umotali, dok u politički život “izbacuju” konflikte - navodi ona.

"Igre bez granica"

Predstojeći izbori u BiH su i za Aleksandra Popova, direktora Centra za regionalizam, jedna od razloga zašto se Izetbegović i Dodik stalno “bockaju”, prozivaju, prete jedan drugom... Međutim, kaže i da je reč o “igrama bez granica”, koje traju više od deceniju.

- Ovo su načini na koje su Milorad Dodik i svojevremeno Haris Silajdžić, a danas Bakir Izetbegović, zapravo homogenizovali svoje biračko telo. Još je Silajdžić govorio o ukidanju RS, a Dodik i tada o referendumu, i tako u kontinuitetu do danas. Zahvaljujući nacionalističkoh retorici oni ostaju na vlasti - priča Popov.

Kako kaže, obojica kao da stalno moraju da drže tempo i dižu tenzije, kao što je, recimo, “Izetbegović uradio sa revizijom tužbe za genocid, a svima je bilo jasno da su zamajavali javnost jer je, takođe svima bilo jasno bilo da od tog posla neće biti ništa”. Isto je, kaže, i sa pričom o priznavanju nezavisnosti Kosova.

- Svi znaju da je nemoguće da se to desi bez saglasnosti sva tri člana predsedništva BiH, ali opet histerija sa svih strana. Jednostavno, svima odgovara ovakvo stanje stvari, a na gubitku su građani jer se stvara vanredan situacija, guraju se su stranu životni problemi, koji su sve veći i teži - ističe Popov.

Licimerne poruke

U senci ove, poslednje, “velike svađe”, ostala je najavljena poseta članova Predsednišva BiH srpskoj prestonici, koja bi trebalo da se desi do kraja godine. Na pitanje da li bi ona mogla da bude ugrožena, Tanja Topić kaže da ne veruje.

- Imamo zbog svega ovoga sveopštu histeriju, a kada se svi oni vide, onda gledamo grljenje, slušamo o prijateljstvu dobrino odnosima... Tako da nam svi zajedno zapravo šalju jednu licimernu poruku - ističe Topić.

Nije prvi put

Ova, poslednja ujudurma nije ni poslednja, a svakako ne i prva koja se dogodila na relaciji Dodik i Izetbegović koji, gde god da se pojave, “pale i žare” i jednu i drugu stranu svojim ponašanjem i postupcima.

Tako je u februaru ove godine Bakir Izetbegović pokrenuo reviziju tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Burno je bilo i prošle godine, kada je Dodik planirao i organizovao referendum, uprkos protivljenju i međunarodne zajednice i dela BiH, koji se na kraju sveo na “odbranu Dana Republike Srpske”.

Film i serija u službi propagande

Svađa je bilo i zbog ovogodišnje izjave u Bratuncu gde je Dodik, govoreći o delovanju islamskih fondacija u BiH, naveo da im je cilj da ponovo “okupiraju Drinu”, što je Izetbegović protumačio kao izazivanje nacionalne mržnje.

Takođe, Dodik je “zaradio” tužbu od Izetbegovića i njegove porodice za klevetu, i to zato što je letos, komentarišući početak snimanja serije o životu Alije Izetbegovića, rekao da je Izetbegović bio “poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svetskom ratu”.

Filmovi i serije su za ovu dvojicu političara takođe legitiman način političke borbe, pa je na ideju o snimanju mini-serije o Aliji Izetbegoviću, iz RS stigao “odgovor” u vidu najave snimanja filma o prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

Server: Nedosledni

Sva ova, i ranija i skorašnja dešavanja prati i profesor na američkom Univerzitetu Džons Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server.

Kako kaže, i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, koji zagovara priznavanje nezavisnosti Kosova, jednako je nedosledan kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

(Lana Gedošević)


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Dodik: Bakir je srpski neprijatelj broj jedan

RTV sreda, 15. novembar 2017.

Dodik: Izetbegović nije BiH

Danas sreda, 15. novembar 2017.

Dodik: BiH neće priznati Kosovo, za to nema konsenzusa

Večernje novosti sreda, 15. novembar 2017.

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.