Arhiva » Vesti » Večernje novosti 15.11.2017

Dodik: BiH neće priznati Kosovo, za to nema konsenzusa

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da Bosna i Hercegovina neće priznati Kosovo jer za to nema konsenzusa kog "mora biti za međunarodne političke mere"

Večernje novosti sreda, 15. novembar 2017.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da Bosna i Hercegovina neće priznati Kosovo jer za to nema konsenzusa kog "mora biti za međunarodne političke mere".

"To zavisi od RS a nema političara u RS i iz RS koji bi to uradio", rekao je Dodik u intervjuu koji je danas emitovala Prva televizija.

Prema njegovim rečima, bošnjački član predsedništva BiH Bakir Izetbegović bi "davno priznao Kosovo ali on nije BiH". "On bi to priznao ranije, a nije, zato što on nije BiH. BiH je nešto specifično, potpuno neuspešno, potpuno propalo", izjavio je Dodik i dodao da ovo nije prvi put da Izetbegović krši Dejtonski sporazum.

Prema Dodiku, priznavanje Kosova znači i priznavanje RS, ali da kod Izetbegovića "nema doslednosti, ujutru priča jedno, popodne druge, uveče treće". Predsednik RS je rekao da bi, da se on pita, Izetbegović u Srbiji bio proglašen za nepoželjnu osobu.

PROČITAJTE JOŠ: Dodik: Bez glasova Srba i Hrvata nema odluke BiH

"Ovo je ozbiljan udarac Srbiji kao državi i politici Srbije... Bakir je rekao da ne priznaje ništa što je Srbija i neki odnos prema takvim izjavama mora postojati. Ako bih se ja pitao, ne želim da napravim nikome nijedan problem, ali Bakir najmanje posle ovoga treba da bude persona non grata u Srbiji", naveo je Dodik.

Kako je Dodik rekao, Izetbegović bi "priznao Kosovo, radio nešto u Sandžaku, a onda bi napao RS i iz istih razloga iz kojih je Kosovo na nezakonit način sebe proglasilo nekom kvazidržavom".

PROČITAJTE JOŠ: Izetbegović: Tu sam da završim ono što je moj otac započeo

On je ocenio da je Srbija učinila ozbiljne napore na popravljanju odnosa sa BiH, dok Izetbegović "nikad ne propušta priliku da kaže nešto loše".

"Ne znam šta će uraditi Srbija, ali ne znam kakav čovek morate da budete da bi u liku Bakira Izetbegovića sutra došli u zvaničnu posetu Beogradu. Neverovatno. Šta tamo da govori", upitao je Dodik.

Prema njegovim rečima Srbija mora da pokaže svoj odnos prema stabilnosti u regionu, i "spremnost da radi i sa takvima kao što je Bakir Izetbegović, računajući da on nije konstanta".


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Dodik: Bakir je srpski neprijatelj broj jedan

RTV sreda, 15. novembar 2017.

Dodik: Izetbegović nije BiH

Danas sreda, 15. novembar 2017.

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.