Arhiva » Vesti » Srbija danas 20.11.2017

Licemerje bošnjačkih lidera na delu: Bakir je simbol "lažne iskrenosti"

Srpski član predsedništva BiH iznenađen Izetbegovićevom "potrebom da stvara loš ambijent"

Srbija danas ponedeljak, 20. novembar 2017.

Unutar bošnjačkog političkog rukovodstva još se nije pojavio lider koji je iskreno spreman da postigne suštinski dogovor sa Srbijom, kaže srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, koji smatra da Srbija treba da nastavi pozitivan pristup prema BiH kakav sada ima.

- Kada god Bošnjaci treba da naprave taj pozitivni iskorak prema Srbiji, svi bošnjački lideri se vraćaju na ratnu retoriku, prošlost i pokazuju neiskrenost prema Srbiji - rekao je Ivanić u intervjuu za današnje "Večernje novosti".

Uoči predstojećeg sastanka tročlanog Predsedništva BiH sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Ivanić izražava očekivanje da će Vučić zatražiti objašnjenje od bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića za njegove nedavne izjave o Kosovu.

Foto: Profimedia

S tim u vezi, srpski član Predsedništva ukazuje da nijednim potezom niko iz Srbije ništa slično nije uradio prema BiH.

- Nije mi jasno zašto je Izetbegović imao potrebu da stvara loš ambijent pre sastanka kod predsednika Srbije, u trenutku kada je nakon poslednje posete predsednika Vučića Sarajevu odnos između naše dve zemlje bio veoma pozitivan - navodi Ivanić.

Predstojeći sastanak bi, kaže, trebalo da doprinese tome da se situacija na relaciji BiH-Srbija vrati na nivo pre zapaljivih Izetbegovićevih izjava o priznavanju Kosova, a uz to Ivanić ističe da je prijateljski odnos BiH i Srbije u interesu obe države.

- Izetbegović verbalno podržava stavove da ti odnosi budu dobri, ali suštinski, kada dođe do toga da se nešto konkretno uradi na terenu, onda je taj njegov odnos prema Srbiji drugačiji - objašnjava Ivanić.

Prema njegovim rečima, videćemo da li je zapaljiva retorika bošnjačkih političara samo uvod u to da se ne postigne dogovor o granici između Srbije i BiH.

- Ako se to dogodi i rešenje bude stopirano iz Sarajeva, onda će svima biti jasno da kod bošnjačkih političkih lidera nema iskrenosti, a da tu ''lažnu iskrenost'' predstavlja Bakir Izetbegović - ističe Ivanić.

Bakir Izetbegović

Foto: Profimedia

Kako kaže, sumnja da će se u skorijoj budućnosti pojaviti bošnjački političar i lider koji je spreman da sa Srbijom gradi prijateljski odnos, ali istovremeno smatra da Srbija sa svoje strane treba da nastavi pristup prema BiH koji sada ima.

- Taj pozitivan pristup daje Srbiji mnogo veću snagu i moralni autoritet od onih koji se stalno vraćaju u prošlost - naglašava Ivanić.

On poručuje da građani Srbije i Srpske mogu biti mirni kada je u pitanju Kosovo jer, kako kaže, dok god je on u Predsedništvu BiH, od priznavanja Kosova - nema ništa.

- Imamo sve mehanizme da to u startu sasečemo - zaključuje srpski član Predsedništva BiH.

Pročitajte i:

BAKIR SE PRAVI LUD: Ne znam zašto se digla bura oko moje izjave o Kosovu

BAKIR SE PRAVI LUD: Ne znam zašto se digla bura oko moje izjave o Kosovu Mrzitelji Srba, Hasanbegović i Esihova ponovo raspaljuju ŠOVINIZAM: Opet udarili na HEROJA

Mrzitelji Srba, Hasanbegović i Esihova ponovo raspaljuju ŠOVINIZAM: Opet udarili na HEROJA Reči MRŽNJE prema Srbima kipe iz USTA hrvatskog ministra: I ovaj put je USPLAHIRENO veličao UBICE!

Reči MRŽNJE prema Srbima kipe iz USTA hrvatskog ministra: I ovaj put je USPLAHIRENO veličao UBICE!


Objavljeno na sajtu srbijadanas.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Ivanić: Bošnjački lideri neiskreni prema Srbiji

Al Jazeera ponedeljak, 20. novembar 2017.

Srbija ne mora da brine da će BiH priznati Kosovo

Telegraf ponedeljak, 20. novembar 2017.

Ivanić: Sarajevo jedva čeka da saplete Beograd

RTV ponedeljak, 20. novembar 2017.

Ivanić: Srbija ne mora da brine da će BiH priznati Kosovo

N1 Info ponedeljak, 20. novembar 2017.

©2018 Netmark d.o.o.