Arhiva » Vesti » Vesti online 20.11.2017

Region u raljama prostitucije (1): Seks turizam cveta na Balkanu

Prošla je sezona godišnjih odmora, a samim tim došlo je i do promene u načinu obavljanja najstarijeg zanimanja na svetu.

Vesti online ponedeljak, 20. novembar 2017.  |  B. Đokić - Vesti

Naime, svake godine elitne prostitutke iz država regiona, Srbije, BiH i Hrvatske, odlaze najčešće na Jadransko more gde zabavljaju bogatu klijentelu po hotelima i jahtama.

Tokom jeseni one se vraćaju u svoje gradove gde nastavljaju sa svojim zanatom.

Zbog toga, kako kažu stručnjaci iz policije, cene prostitutki na sat ili noć variraju tokom leta, pa su usluge u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju skuplje, jer je većina prijateljica noći u ekskluzivnim letovalištima gde ganjaju bogatu klijentelu.

Prostitucija je jedna od najrazvijenih profesija na osiromašenom Balkanu.

Sve više studentkinja, manekenki, glumica, starleta, čak i udatih žena, odlučuje se na prodaju svog tela zbog brze zarade preko noći.

Te sume su često neuporedivo veće od njihove mesečne plate.

Zbog velikog broja noćnih dama, starleta koje se bave najstarijim zanatom na svetu, te za zapadne uslove, jeftinih tarifa, u Srbiji i komšijskim zemljama razvio se čak i vikend seks-turizam, pa dijasporci, ali i stranci iz Evrope dolaze preko subote i nedelje u balkanske metropole da bi učestvovali u orgijama i uživali u slatkom noćnom životu, ali i pozivaju te devojke u goste.

Kako je ispričala za "Vesti" Bojana Sekulić Stanković, operativka beogradske policije, koja se bavi suzbijanjem prostitucije, u poslednje vreme primećena je pojava da klijenti iz inostranstva "naručuju" prodavačice ljubavi iz Srbije.

To su obično muškarci poreklom iz Srbije ili poslovni ljudi koji su dolazili u Beograd.

Umesto uživanja bejzbol palica

Slučajevi na koje beogradska policija takođe često nailazi su prevare. Dešava se da klijente sačekaju osobe sa bejzbol palicama i otimaju im pare. Obično žrtve takvih prepada to ne prijavljuju, u strahu da se ne sazna da su tražile usluge prostitutki, pa se ne zna tačan broj osoba koje su na ovakav način prevarene.

Slučajevi na koje beogradska policija takođe često nailazi su prevare. Dešava se da klijente sačekaju osobe sa bejzbol palicama i otimaju im pare. Obično žrtve takvih prepada to ne prijavljuju, u strahu da se ne sazna da su tražile usluge prostitutki, pa se ne zna tačan broj osoba koje su na ovakav način prevarene.

Traže određenu devojku i u policiji pretpostavljaju da su se već upoznali i koristili njene usluge.

Dogovori se ceo aranžman, koji uključuje plaćanje taksija do aerodroma, avionsku kartu, a kada željena dama stigne na odredište, sačeka je neko i odveze u hotel.

Kako su ove prostitutke pričale u policiji, druženje traje nekad i po nekoliko dana, a sve je uredno plaćeno.

Obično ih zovu iz Francuske i Italije, kažu u beogradskoj policiji.

Među devojkama koje prodaju telo za novac u Beogradu postoji određeni broj takozvanih starleta, umetnica ili devojaka sa raznim izmišljenim zanimanjima.

One leti rade u ekskluzivnim letovalištima na Jadranu ili u Grčkoj, gde su im klijenti bogataši na odmoru.

Po pravilu, prvo počnu da se bave najstarijim zanatom na planeti, a onda im apetiti porastu i žele da postanu poznate, kako bi skuplje naplaćivale svoje usluge.

- Medijsko pojavljivanje utiče na cenu. Prave skandale, predstavljaju se kao pevačice ili umetnice, što im na neki način omogućava da više zarade. Nepoznata, prosečna prostitutka najčešće ne može da naplati seks više od 100 evra, dok kod medijski eksponiranih devojaka ta cena može bude dvostruko i trostruko veća. Ima i slučajeva da anonimne prijateljice noći zgrću ogromne pare. Kada smo je jednom priveli i pitali koliko zarađuje, bili smo iznenađeni kada nam je rekla da se dešavalo za jedan dan, sa odlaskom u inostranstvo, da zaradi i 8.000 evra - prepričava Bojana Sekulić Stanković.

Što se tiče takozvane elitne prostitucije, ova inspektorka beogradske policije kaže da je to u stvari iznajmljivanje ljubavnih usluga za veći novac u ekskluzivnim hotelima ili stanovima.

Dodaje i da ima onih koje pažljivo beleže sa kim su i kada imali seks, ali ima i onih koje ne vode ovu evidenciju.

- Ta takozvana haj klas prostitucija funkcioniše uglavnom preko preporuke. Kada smo sa tim devojkama obavljali razgovore, među kojima ima i relativno poznatih osoba, njihova imena nikad nismo objavljivali u javnosti. Ono što smo videli jeste i da ni one nisu srećne zbog posla kojim se bave, iako zarađuju mnogo više od svojih vršnjakinja. I kod takozvanih elitnih prostitutki nalazili smo tragove od sečenja po telu. Same sebe povređuju oštrim predmetima, jer u tom poslu prolaze kroz dramatične i prelomne trenutke, a u njima se neprestano odvija lična borba...


Objavljeno na sajtu vesti-online.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.