Arhiva » Vesti » Blic 07.12.2017

Poslanici najpre o "smeni" i šminki Zorane Mihajlović, pretnjama Mariniki Tepić, Miškoviću, pa tek onda o budžetu

Poslanici Skupštine Srbije danas su na početku rada postavljali pitanja pa ih je tako interesovalo da li će biti smenjena ministarka Zorana Mihajlović, zašto još nisu saslušani osumnjičeni za pretnje poslanici Mariniki Tepić, bilo je i pitanja o nelegalnoj gradnji na Kopaoniku, ali i o navodima o paralelnim službama bezbednosti.

Blic četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Tanjug

U delu sednice za poslanička pitanja lider radikala Vojislav Šešelj pitao je premijerku Anu Brnabić dokle će u vladi "da trpi" Zoranu Mihajlović koja, kaže, neprekidno izaziva incidente i skandale i ne samo "da sramoti rad ministara i vlade, nego je počela veliku sramotu da nanosi Skupštini".

Šešelj kaže da su na jednoj od prošlih sednica poslanici pitali ministarku Mihajlović zašto se po hitnom postupku razmatraju zajmovi za prugu i vodosnabdevanje i Sporazum o Transportnoj zajednici, a da je tada predsednica parlamenta Maja Gojković obavestila poslanike da je to tražila Zorana Mihajlović.

"Mihajlović se okrenula prema Gojković i rekla joj da laže", naveo je Šešelj, prepričavajući dešavanja na toj sednici ocenivši da je takvo ponašanje ministara nedopustivo, te da je Mihajlović poznata kao "skandal majstor".

Na istoj sednici, dodao je, ministarka Mihajlović je izvadila pudrijeru i počela da se šminka, naveo je, te podsetio da je i ranije u Skupštini bilo svakakvih incidentnih situacija, ali "da se ministar ovako ponaša nije moglo, to ni skupštinska većina nije dozvoljavala".

Rekao je i da je Zorana Mihajlović u jednom trenutku "izazvala krizu" u odnosima s Rusijom i Kinom, te da je krajnje vreme da joj se Brnabić zahvali na dosadašnjem radu i zatraži od nje da podnese ostavku, a ako to neće, da izađe sa inicijativom da je razreši parlament.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić pitao je Maju Gojković i ministra policije Nebojšu Stefanovića šta je urađeno povodom pretnji poslanici Mariniki Tepić i kako je moguće da niko od osumnjičenih nije saslušan, navodeći da su njihova imena poznata, da je među njima i Miša Vacić, "kadar SNS", koji je radio u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

"Predsednica parlamenta treba da se založi da se pretnja protiv svakog od nas ispita, da državni organi reaguju promptno. Da li treba da se ostvare neke od tih pretnji pa da se reaguje", pitao je Đurišić.

Premijerku, ministarku Mihajlović i ministra policije Nebojšu Stefanovića pitao je o divljoj gradnji na Kopaniku, odnosno o izgradnji kafane na osnovu dozvole za privremeni objekat od 150 kvadratnih metara, navodeći da se od od letos radi objekat od betona koji ima više od 1.000 kvadrata i četiri nivoa.

"Šta će država preduzeti povodom toga, ali i sa svim divljim gradilištima koja svakodnevno niču u Srbiji", pitao je Đurišić.

Poslanik DS Radoslav Milojičić pitao je ministra policije na osnovu čije procene, akta i ovlašćenja je Zvonko Veslinović, za kojeg tvrdi da je bio u zatvoru za najveća krivična dela, dodeljeno obezbeđenje.

"Zašto okorelog kriminalca obezbeđuje žandarmerija", pitao je Milojičić i tražio od ministra i direktora policije da kažu da li su oni potpisali dokument o tome da se dodeli obezbeđenje Veselinoviću.

Kako je rekao, ako to nisu oni učinili onda je problem u postojanju paralelnih centara upravljanja.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević pitao je zašto tužilaštvo u Smederevu drži u fioci predmet protiv Radoslava Milojičića, navodeći da je dobio odgovor Tužilaštva da se protiv Milojičića vodi odgovarajući postupak.

Rističević je Ministarstvo kulture pitao je da li je RTS koju je nazvao "Radio televizja N2" i za koju je rekao da "po uređivačkoj politici dolazi u situaciji da postaje pomoćnica N1 barem po ponašanju novinara i urednika infromativnog programa", u poslovnoj vezi sa Draganom Đilasom.

Povodom navoda o paralelnim službama bezbednosti o kojima je Saši Raduloviću, kako je izjavio, govorio Saša Janković, Rističević je pitao nadležne šta će predzueti protiv Jankovića, Dragana Šutanovca i "drugih očiglednih kreatora paralelnih službi".

Poslanik Dveri Zoran Radojičić pitao je premijerku kada će predložiti Zakon o poreklu imovine i "koliko je funkcionera bilo srećne ruke i dobilio sedmicu na lotou", a direktora Koridora Srbije Zorana Babića pitao je u kojoj zgradi se nalazi sedište te firme, koliko košta zakup tih prostorija i tražio da dostavi Ugovor o zakupu.

Šefa diplomatije Ivicu Dačića pitao je kakva su njegova saznanja o prirodi sukoba sa Bakirom Izetbegovićem, da li su razlozi državni ili poslovno-privatni, te da li postoji veza Izetbegovića sa biznismenom Miroslavom Miškovićem i da li su i državni zvaničnici bili na njihovim sastancima.

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Nova Srbija - Pokret za spas Srbije pitao je Anu Brnabić o stavu vlade prema eventualnom članstvu Kosova u UN, dok je Aleksandra Čabraja iz Kluba samostalnih poslanika pitala Maju Gojković kada će biti usvojen plan rada parlamenta i kada će početi rad radne grupe za izradu kodeksa ponašanja poslanika.

Poslanica LSV Olena Papuga pitala je nadležne kada će parlamentu biti upućene izmene zakona o restituciji, a ministarku Zoranu Mihajlović i Puteve Srbije na osnovu čije procena i odobrenja je određena tri puta viša putarina od Beograda do Subotice i koliko će prihoda od toga ostajati Vojvodini, te zašto ministarka kaže da Srbija neće nikada uvesti vinjete koje imaju svi u EU.

Papuga je ministarku zaduženu za demografiju i populacionu politiku Slavicu Đukić Dejanović pitala da li će neko iz RFZO odgovarati zbog kašnjenja u isplati trudničkog bolovanja.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević pitao je nadležne o radovima na putu Loznica - Valjevo koji će se spajati s Koridorom 11, te naveo da postoji idejno rešenje za tu deoncu koju je uradio CIP.

Milićević kaže da je sada taj deo puta veoma loš, da je na njemu otežan saobraćaj, ali i ugrožana bezbednost ljudi.

Šef poslaničke grupe DJB Saša Radulović pitao je Agenciju za borbu protiv korupcije da li je ostavka direktorke agencije Majde Kršikape u vezi sa istraživanjem donacija za SNS i da li je na nju vršen pritisak zbog toga, te je zbog očuvanja ličnog integriteta podnela ostavku.

Radulović je pitao i da li je Agencija tražila od ministra odbrane Aleksandra Vulina da pokaže avionske karte za Kanadu gde je od tetke dobio po 9.000 evra koje je legalno u više navrata unosio u Srbiju i time platio stan.

Poslanik SNS Žarko Mićin je nedavne navode poslanice DS Aleksandre Jerkov o nezakonitom asfaltiranju u Novom Sadu nazvao spinovima i poluinformacijama, navodeći da je prećutala da se većina tužbi građana protiv Grada Novog Sada upravo odnosi na asfaltiranje pre 2012. kada je na vlasti bila DS.

Naveo je da su nekadašnji funkcioneri DS bili bahati, da su se vodili onom "leva ruka, desni džep", te da su žmurili na malverazacije u Novom Sadu a sada napaduju gradonačelnika Miloša Vučevića.

Nakon pitanja, poslanici su počeli raspravu o Predlogu budžeta za 2018. godinu.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.