Arhiva » Vesti » Kurir 07.12.2017

(Video) Skupština i danas o budžetu za 2018, počelo poslaničkim pitanjima: Šešelj digao prašinu od ranog jutra! Prvo o pudrijeri i donjem vešu Zorane Mihajlović, pa zatražio njenu ostavku, a onda opleo redom!

Kurir četvrtak, 7. decembar 2017.

BEOGRAD - Skupština Srbije jutros je nastavila rad raspravom o Predlogu budžeta za 2018. godinu.

Ministar Vujović je juče obrazložio budžet istakavši da je ambiciozam i razvojni, sa do sada najvećim sredstvima za kapitalne investicije od 128 milijardi dinara.

Šešelj opet po Zorani, pa zatražio njenu ostavku

Jutrošnji nastavak sednice započeo je, kao i svakog četvrtka, poslaničkim pitanjima, a među prvima se za reč javio lider radikala Vojislav Šešelj, koji je govorio o vaspitanju i nevaspitanju u Skupštini, časti, poštenju i lepom ponašanju...

Kao primer je naveo, kako je rekao, ponašanje ministarke Zorane Mihajlović koja je jednom prilikom "izvadila pudrijeru usred Skupštine baš kada je govorila Vjerica Radeta", on je potom govorio o ministarkinom donjem vešu da bi na kraju zatražio njenu ostavku.

Govoreći o raspravi o predlogu budžeta, Šešelj je rekao da opet donosimo budžet za sledeću godinu a da nemamo završni račun još ni za 2016, a ministar je lično odgovoran za to.

- Možda vi nas ministre farbate, možda ste bili lepi i pametni pa vam se desilo, kako mi to možemo da znamo - rekao je Šešelj i komentarišući sadržinu i obimnost ministrovog materijala za sednicu dodao: Ministar nam je ovde dao jedan udžbenik iz kog se ne može ništa naučiti... Vidi se da Vladu Srbije niko ne kontroliše... Ja sa sam poznat po brzom čitanju, po najbržem, po čitanju brzinom svetlosti, ali ovo još nisam pročitao...Tu ima 31 predlog u kom se meštaju babe i žabe, pa čim kažem baba, ja odmah moram da kažem i žaba.

On je podsetio da još nije donet ni zakon o platnim razredima koji će verovatno sačekati neku bolju i lepšu vladu, kako je rekao, a to je radikalska, da bi posle komentara na temu prividno jakog dinara i guvernerke, prešao na Tomislava Nikolića za kog je rekao da ima bezbroj stanova u Beogradu i imanje u Bajčetini a niko iz redizencije ne može da ga iseli, kao i da je dobio kancelariju koja ništa ne radi, nekakvo poluministarstvo. Šešelj je zatražio da se obustavi stavka - finansiranje kancelarije Nikolića i uštedi 50 miliona.

Reč je potom dobio Marko Đurišić (SDS) koji je podsetio na pretnje smrću koleginici iz Nove stranke Mariniki Tepić i upitao šta će biti učinjeno po tom pitanju.

Potom se poslanicima obratio i Zoran Radojičić iz Dveri koji je postavio najmanje desetak pitanja razne ministre i državne službenike.

Podsetimo, ministar Vujović sinoć je, obrazlažući predlog bužeta pred poslanicima u Skupštini Srbije, rekao da su u fokusu infrastrukturni projekti, poput koridora 10 i 11, i da je to važno kako bi se Srbija povezala sa regionom i svetom.

Vujović je naglasio da je cilj kapitalniih investicija, prema kojima je i skrojen budžet za narednu godinu, bolji život građana Srbije. On je podsetio da su prihodi za 2018. planirani u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

Navodeći da je predlog budžeta rađen na temelju projektovanog rasta BDP-a od 3,5 odsto dogodine, mada, kako je rekao, neki procenjuju da će on biti i veći, Vujović je precizirao da će nominalni iznos BDP-a biti 4.755 milijardi dinara.

U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini prvi put biti 30 odsto veće i iznosiće oko 180 milijardi dinara na nivou opšte države, odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike.

"Imaćemo i najveće povećanje plata i penzija koje smo imali ikada u jednoj godini, to je 35 milijardi za plate i 25 milijardi za penzije, što je ukupno 60 milijardi za te namene", rekao je Vujović u Skupštini Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen)

Kurir Autor: Kurir


Objavljeno na sajtu kurir.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.