Arhiva » Vesti » Danas 07.12.2017

Joksimović: Očekivali smo tri poglavlja

Danas četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Piše: FoNet Piše: FoNet Piše:

Bili smo spremni za otvaranje najmanje tri poglavlja i smatram da bi to bilo fer, izjavila je za današnju Politiku ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je to rekla povodom najava da će u ponedeljak 11. decembra sa Srbijom biti otvorena poglavlja 6- Pravo privrednih društava i 30 - Ekonomski odnosi sa inostranstvom.

Joksimović je istakla i da se "nada i veruje da to nije usporavanje Srbije na evropskom putu, jer to neće doprineti proevropskom entuzijazmu".

Važno je da nema zastoja u dinamici pregovaračkog procesa, za koji i dalje verujem da može i mora da bude brz, ocenila je Joksimović.

Ona je rekla da je "bilo normalno" očekivanje da će Srbija otvoriti tri poglavlja nakon pozitivnih izjava o napretku Srbije od predsednika Evropske Komisije Žana Kloda Junker i Visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federike Mogerini.

Upitana o Strategiji Evropske komisije za proširenje, Joksimović je rekla da je Junker izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao zemlje predvodnice u procesu proširenja i da se očekuje da ta činjenica bude reflektovana i u Strategiji koja će biti predstavljena u februaru 2018. godine.

Ona je naglasila i da rokovi za završetak dijaloga Beograda i Prištine, odnosno za potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma, nisu tema.

Prema pregovaračkom okviru, poglavlje 35 je u našim pristupnim pregovorima planirano za zatvaranje na samom kraju i u tom smislu za nas nisu relevantne bilo kakve medijske spekulacije, rekla je Joksimović na pitanje da li se 2019. godine očekuje sporazum Srbije i Kosova.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.